Homer savant infailibil

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Campionii exegezei alegorice nu puteau admite in poeAZmele sale erori, inexactitati, urme de ignoranta, caci acest lucru ar fi fost cu desavirsire ilogic. Cum s-ar fi putut conAZcepe un Homer luminat doar atunci cind ascunde adevarul sub valul simbolului, dar ezitant si supus erorii indata ce se aventureaza sa vorbeasca limpede ? Cine credea in limbajul alegoric trebuia sa creada, ca un corolar, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Homer savant infailibil

Campionii exegezei alegorice nu puteau admite in poeAZmele sale erori, inexactitati, urme de ignoranta, caci acest lucru ar fi fost cu desavirsire ilogic. Cum s-ar fi putut conAZcepe un Homer luminat doar atunci cind ascunde adevarul sub valul simbolului, dar ezitant si supus erorii indata ce se aventureaza sa vorbeasca limpede ? Cine credea in limbajul alegoric trebuia sa creada, ca un corolar, in infailibilitatea poetului, in competenta sa universala.

Nu putem pierde ocazia de a urma pe acest teren pe Cra-tes si pe Strabon, pe Asclepiade si Moero din Bizant. Este o adevarata placere sa urmaresti subtilele lor turnire, pentru apararea dificilei lor pozitii, fiindca ei arata tot atita indeminare in minuirea armelor obisnuite ale criticii, cit si a scutului alegoric.

Inteligenta critica a lui Aristarh si a scolii din Alexandria nu-i cerea lui Homer sa fie in avans fata de cunostintele stiintifice ale timpului sau. Daca un pasaj nu se potrivea cu vreuna din datele stiintei, solutia trebuia cautata in "obicei" \ adica in credintele, obisnuintele de gindire sau de viata pe care le descrie epopeea.
Recurgerea la obicei, pentru a rezolva dificultatile pe care le ridica lectura poetilor, era bine cunoscuta si de Aris-totel, care a codificat-o in Poetica 2. insa comentatorii lui Homer o aplicau demult.

Am citat, in legatura cu Zenon, un text cam eliptic din Dio Chrysostomos, dupa care Zenon, dupa Antisthenes si inainte de Perseos din Citium, disAZtingea la Homer intre "ceea ce este conform cu adevarul si ceea ce este conform opiniei" 3. Prin opinie se intelegeau probabil credintele populare sau cele din epoca lui Homer; Antisthenes enuntase, inca din timpul lui Socrate, acel mare principiu, atit de necesar pentru explicarea unui autor, al contextului istoric; deci ca autorul, chiar Homer, reflecta cu necesitate opiniile curente ale timpului sau, ulterior perimate, sau credintele multimii pe care spiritele luminate
nu le impartaseau.

Zenon a aplicat aceasta inteleapta metoda, comentindu-l pe Homer, in vremea in care era inca sub influenta cinica, urmat fiind si de discipolul sau Perseu. Nu acelasi lucru s-a petrecut cu Crates din Mallos si cu scoala din Pergam. Crates apara atotstiinta lui Homer, ca si autenticitatea a aproape tuturor pasajelor respinse de rivalul sau Aristarh.

Aceeasi opozitie ca intre Aristarh si Crates se regaseste la geografi. Eratosthene (intre 250 si 220) considera descrie rile si itinerariile homerice ca pura fantezie; dimpotriva, Strabon (secolul lui Augustus) sustinea ca poetul este reiat h precis, ca el scria cu scopul de a instrui si nu doar de a distra 4.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.