Holografia

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.93

nivel: Liceu

Denis Gabor a primit pentru metoda sa "n 1971 premiul Nobel. Preocupat fiind de "mbunatatirea rezolutiei microscopului electronic, el propune formarea imaginilor optice "n doua etape:
--"nregistrarea frontului de unda provenit de la obiectul de studiat;
--reconstituirea sa ulterioara, cu toate caractreisticile ce-i apartin, amplitudine si faza, noua metoda fiind numita din acest moti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Holografia

Denis Gabor a primit pentru metoda sa "n 1971 premiul Nobel. Preocupat fiind de "mbunatatirea rezolutiei microscopului electronic, el propune formarea imaginilor optice "n doua etape:
--"nregistrarea frontului de unda provenit de la obiectul de studiat;
--reconstituirea sa ulterioara, cu toate caractreisticile ce-i apartin, amplitudine si faza, noua metoda fiind numita din acest motiv, holografie
Principiul holografiei optice, adica obtinerea "nregistrarii complete a unui obiect, plec%ndu-se de la o figura de difractie produsa de obiect. Procedeul prezinta doua etape:

1) peste un fond luminos coerent se suprapune figura de difractie Fresnel, produsa de obiectul luminat coerent cu fondul luminos; interferograma rezultata "nregistrata pe o placa fotografica constituind holograma(fig.1), care contine toate informatiile cu privire la amplitudinea si faza lumini difractate de catre obiect;
2) holograma fotografica se ilumineaza cu un fascicol de lumina paralela, monocromatica, si datorita variatiilor "n densitatea optica prezentata de placa fotografica apar efecte de difractie, prin ca-
re se reconstituie imaginea obiectului.

Astfel, "n timp ce "n fotografia obisnuita se "nregistreaza numai amplitudinea undei provenita de la obiect, informatia continuta "n faza fiind pierduta, "n holografie franjele de pe holograma contin "ntreaga informatie despre obiect (amplitudinea se manifesta "n contrastul franjelor, iar faza "n distanta dintre franje). en holografie, aceeasi sursa serveste at%t la iluminarea obiectului, c%t si la producerea fondului coerent. Leith si Upatnieks au perfectionat metoda arat%nd ca fascicolul de lumina care formeaza fondul coerent, c%nd soseste la placa fotografica, trebuie sa faca un unghi destul de mare cu fasciculul difractat pe obiect si ca realizarea montajelor este usurata de utilizarea surselor laser.

Consideram ca intensitatea c%mpului electric al undei luminoase difractate de obiect (unda obiect) este descrisa "n planul (x,y) al hologramei de functia complexa E(x,y,t) =Eo(x,y,t) exp[i(x,y,t)].
Informatie transportata de aceasta unda luminoasa la traversarea planului (x,y) este continuta at%t "n amplitudinea Eo(x,y,t), c%t si "n faza (x,y,t).Imaginea luminoasa a unui obiect se obtine plas%nd "n planul (x,y) un fotodetector (o patura fotosensibila sau o placa fotografica), care este iluminat cu unda luminoasa ce este fie reflectata de obiect, fie traverseaza obiectul studiat.

Unda luminoasa care cade pe placa fotografica poarta, de asemenea, informatia continuta at%t "n amplitudinea sa c%t si "n faza. Acum se pune "ntrebarea daca pe o placa fotografica este posibil sa se "nregistreze informatia continuta "n faza undei luminoase incidente. Tehnica holografica propusa de D. Gabor arata ca daca unda luminoasa poseda o coerenta suficient de ridicata se poate "nregistra pe placa fotografica at%t amplitudinea, c%t si faza unei unde luminoase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.