Holocaustul evreilor

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Gimnaziu

Mii de evrei aumurit inca din primele luni de ocupatie, fie prin impuscare, fie inurma batailor, fie de foame si frig. Ce este mai grav este faptul cain unele cazuri populatia poloneza nu doar ca nu a reactionat laaceste violente din frica fata de ocupant. De multe ori a privit cuindiferenta, i-a ajutat pe nazisti si chiar si-a linsat "vecinii" evreifara a i se cere acest lucru de catre autoritati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Holocaustul evreilor

Mii de evrei aumurit inca din primele luni de ocupatie, fie prin impuscare, fie inurma batailor, fie de foame si frig. Ce este mai grav este faptul cain unele cazuri populatia poloneza nu doar ca nu a reactionat laaceste violente din frica fata de ocupant. De multe ori a privit cuindiferenta, i-a ajutat pe nazisti si chiar si-a linsat "vecinii" evreifara a i se cere acest lucru de catre autoritati si fara ajutorul sauimplicarea indirecta a acestora.

Imediat dupa invadarea Poloniei, germanii au instituit Consiliievreiesti (Judenrat) folosindu-le ca instrumente pentruimplementarea politicii naziste privind populatia evreiasca dinPolonia. Consiliile evreiesti erau responsabile cu indeplinireacerintelor germanilor si cu rezolvarea problemelor interne alecomunitatii. O prioritate pentru autoritatile naziste din Polonia a constituit-o, inca de la inceput, deportarea evreilor din mediul rural spremarile orase si aici limitarea dreptului de rezidenta al evreilor laanumite cartiere dinainte stabilite, asa-numitele ghetouri.

Unperimetru perfect izolat si controlat, ghetoul suprapopulatinsemna: conditii inumane de trai, munca fortata, infometaresistematica, frig, boli. Direct sau indirect aceste conditii de trai nureprezentau altceva decat acte deliberate care atentau la viataevreilor, sute de mii gasindu-si moartea in aceste uriase inchisori.

Consiliile evreiesti si dilemele administrarii ghetourilor
Noua realitate politica, sociala si economica, ce a urmat instalariinazistilor la putere i-a fortat pe evrei sa-si reorganizeze institutiilede conducere existente si sa creeze unele noi.Reichsvertretung derDeutschen Juden (Reprezentarea in Reich a evreilor germani),fondata in septembrie 1933, a fost o coalitie care-i cuprindea sireprezenta pe majoritatea evreilor germani. Pana in 1938 acestorganism a coordonat activitatile publice ale evreilor din Germania.

Ulterior, in Germania si in tarile ocupate din Europa de est sicea occidentala, nazistii au impus infiintarea unor ConsiliiEvreiesti (Judenrat) cu rol in intermedierea relatiilor dintrecomunitati si autoritatile naziste din fiecare tara, regiune, oras.Aceste consilii se aflau intr-o pozitie destul de ingrata, trebuind sa combine responsabilitatea conformarii la ordinele naziste cuobligatia morala de a veghea la apararea intereselor evreilor sialinarea pe cat posibil a suferintelor acestora. Membrii ConsiliilorEvreiesti, responsabile de soarta evreilor din ghetouri, erau numitiin functiile respective in diferite moduri: unii erau desemnati decatre autoritatile germane, altii erau alesi de catre evrei ca urmarea ordinelor primite in acest sens de la nazisti.

Pe masura ce politica nazista in privinta evreilor avea sa seradicalizeze, multe dintre aceste consilii s-au confruntat cu dilemeteribile. Cooperarea cu autoritatile insemna tradarea semenilor lor.Multi au fost dealtfel acuzati de colaborationism atat in perioadaHolocaustului cat si dupa razboi. Altii au preferat sa nu se supunaordinelor, ceea ce ducea in mod automat la acuza de tradare siexecutie, urmata de numirea unui nou consiliu. In aceste conditii,in unele ghetouri s-au format grupuri - unele operand incognito -care au inceput fie sa submineze activitatea acestor Consilii, fiepur si simplu sa se constituie intr-o alternativa viabila laconducerea si rezolvarea problemelor comunitatii.

Foto:Sus- aspecte din ghetoul din Varsovia
Jos-brasarda pe care evreii erau obligati sa le poarte in interiorul si in afara ghetoului; cei care se ocupau adesea de confectionarea si vanzarea acestor insemne erau chiar evreii din ghetou.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.