Holocaust

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Dominanta ideologiei si scara genocidului
"Motivatia de baza [a Holocaustului] era pur ideologica, inradacinata intr-o lume existenta numai in imaginatia nazista, unde unei conspiratii evreiesti internationale de a controla lumea i se opunea o misiune "ariana" paralela. Niciun genocid de pana in ziua de azi nu fusese bazat atat de complet pe mituri, halucinatii, pe o ideologie abstracta, ne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Holocaust

Dominanta ideologiei si scara genocidului
"Motivatia de baza [a Holocaustului] era pur ideologica, inradacinata intr-o lume existenta numai in imaginatia nazista, unde unei conspiratii evreiesti internationale de a controla lumea i se opunea o misiune "ariana" paralela. Niciun genocid de pana in ziua de azi nu fusese bazat atat de complet pe mituri, halucinatii, pe o ideologie abstracta, nepragmatica - care a fost apoi pusa in aplicare prin mijloace foarte rationale si pragmatice."In alte genociduri, consideratiile pragmatice cum ar fi controlul teritoriului si resurselor erau centrale in politica de genocid. Yehuda Bauer argumenteaza ca:

Uciderea a fost efectuata sistematic in aproape toate teritoriile ocupate de nazisti in ceea ce acum sunt 35 de state europene diferite. A fost concentrata mai ales in Europa centrala si de est, unde, in 1939, se aflau peste sapte milioane de evrei. Aproximativ cinci milioane de evrei au fost ucisi acolo, inclusiv trei milioane in Polonia ocupata si peste un milion in Uniunea Sovietica.

Sute de mii au murit si in Olanda, Franta, Belgia, Iugoslavia si Grecia. Protocolul de la Wannsee clarifica faptul ca nazistii intentionau sa aplice "solutia finala a problemei evreiesti" de asemenea in Anglia si Irlanda. Oricine avea trei sau patru bunici evrei era sortit exterminarii, fara exceptie. In alte genociduri, oamenii puteau evita moartea, convertindu-se la o alta religie sau acceptand o alta forma de asimilare. Aceasta optiune nu a fost posibila evreilor din Europa ocupata. Toate persoanele de descendenta evreiasca recenta urmau sa fie exterminate in teritoriile controlate de Germania.

Victimele si numarul mortilor
Evreii
Dupa 1945, cifra cel mai des folosita pentru numarul de evrei ucisi a fost cea de sase milioane. Centrul de comemorare al Holocaustului, Autoritatea Yad Vashem de Amintire a Eroilor si Martirilor Holocaustului din Ierusalim, comenteaza:"Nu este cunoscut numarul exact al evreilor ucisi in Holocaust. Cifra cea mai frecventa este cea de sase milioane, avansata de Adolf Eichmann, un demnitar de rang inalt al SS-ului. Majoritatea cercetarilor confirma ca numarul victimelor s-a situat intre cinci si sase milioane.

Primele estimari plasau numarul la intre 5,1 milioane (Profesorul Raul Hilberg) si 5,95 milioane (Jacob Leschinsky). Cercetari mai recente, ale Profesorului Yisrael Gutman si Dr. Robert Rozett in Enciclopedia Holocaustului, estimeaza numarul de morti intre 5,59 si 5,86 milioane, iar potrivit unui studiu coordonat de cercetatorul german Wolfgang Benz numarul estimativ este de 5,29 pana la 6 milioane.

Principalele surse pentru aceste statistici sunt comparatiile dintre recensamintele de dinainte de razboi si cele postbelice. A fost folosita si documentatia nazista cu date partiale privind diversele deportari si asasinate. Se estimeaza ca centrul de comemorare si documentare Yad Vashem are in prezent peste patru milioane de nume ale victimelor."

In a treia editie a lucrarii sale in trei volume, The Destruction of the European Jews, Raul Hilberg a estimat numarul evreilor omorati in Holocaust la 5,1 milioane. Aceasta cifra include "peste 800 000" care au murit din cauza "ghetoizarii si privatiunilor"; 1 400 000 ucisi prin "impuscare in aer liber"; si "pana la 2 900 000" pieriti in lagare de concentrare (Konzentrationslager). Hilberg estimeaza numarul de morti in Polonia la "pana la 3 000 000".

In teritoriile controlate direct sau indirect de nazisti au trait intre 8 si 10 milioane de evrei. Incertitudinea apare din lipsa de informatii privind numarul de evrei domiciliati in Uniunea Sovietica. Cele 6 milioane de victime ale Holocaustului reprezinta astfel intre 60% si 75% dintre evreii europeni. Au fost exterminati peste 90% din evreii polonezi, care fusesera in numar de 3,3 milioane. Aceeasi proportie se inregistreaza si in tarile baltice Letonia si Lituania, dar mare parte din evreii din Estonia au fost evacuati la timp. In Cehoslovacia, Grecia, Olanda si Iugoslavia, au fost ucisi peste 70%.

Peste 50% au fost ucisi in Belgia, Ungaria si Romania. Este posibil ca o proportie similara sa fi murit in Belarus si Ucraina, dar cifrele pentru aceste tari sunt mai putin sigure. Printre tarile cu mortalitate mai mica in Holocaust se numara Bulgaria, Danemarca, Franta, Italia si Norvegia. Dintre cei 750 000 de evrei care traiau in Germania si Austria in 1933, au supravietuit doar aproximativ un sfert. Inainte de 1939 s-au refugiat din Germania foarte multi evrei, insa in majoritate si-au ales locuri de refugiu in Cehoslovacia, Franta si Olanda, de unde, ca urmare a ocuparii acestor tari de armata hitlerista, au fost deportati in lagare si in mare numar ucisi.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.