Histria

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Fixarea colonistilor pe tarmul actualei lagune Sinoe, altadata golf deschis, la o distanta relativ mica de gura cea mai de sud a Dunarii - actualul brat Sf. Gheorghe, in antichitate Peuce - si la o distanta inca si mai mica de Dunavatul altadata navigabil, se justifica, pe de o parte, prin conditiile prielnice pentru pescuit, iar pe de alta, prin usurinta cu care, pornind de aici, pe drumuri de ap[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Histria

Fixarea colonistilor pe tarmul actualei lagune Sinoe, altadata golf deschis, la o distanta relativ mica de gura cea mai de sud a Dunarii - actualul brat Sf. Gheorghe, in antichitate Peuce - si la o distanta inca si mai mica de Dunavatul altadata navigabil, se justifica, pe de o parte, prin conditiile prielnice pentru pescuit, iar pe de alta, prin usurinta cu care, pornind de aici, pe drumuri de apa, se putea patrunde in interiorul pamantului getic.

Colonizarea a insemnat, in fapt, declansarea unui important fenomen istoric, in virtutea caruia comunitati omenesti aflate pe trepte diferite de dezvoltare sociala, au intrat in legaturi multiple, influentandu-se reciproc.
Integrand istoria Histriei la istoria pamantului dintre Dunare si Mare, se remarca aceleasi elemente de cultura materiala cuprinzand toate varstele de dezvoltare ale omenirii, de la paleolitic si neolitic pana la feudalismul timpuriu. Dovezile cele mai vechi ale existentei unor comunitati umane in apropierea Histriei dateaza din paleoliticul mijlociu (120000-35000 i.Chr.) si superior (35000-10000 i.Chr.) si sunt legate de descoperirile arheologice de la Cheia si Targusor.

In epoca neolitica si eneolitica sunt notate in zona descoperiri de unelte si vase apartinand culturilor Hamangia (cca 4200-3700 i.Chr.) si Gumelnita (3700-3200 i.Chr.) la Baia-Hamangia, Ceamurlia, Lunca, Istria, Tariverde, Gradina etc. Numeroase urme materiale sunt dovada unei locuiri dese si durabile aici, datorita unei economii in care predominante erau cultivarea plantelor si cresterea animalelor.

Perioada de trecere la epoca bronzului este marcata de prezenta ceramicii apartinand culturii Cernavoda I, II si III descoperita la Histria si in alte locuri din Dobrogea (cca 3200-2400 i.Chr.).
In epoca bronzului (2000-1200 i.Chr.) si in prima epoca a fierului (1200-sfarsitul sec. V i.Chr.), in Dobrogea se dezvolta o cultura caracteristica, la inceput tracica, iar apoi getica. Ceramica tracica din prima epoca a fierului (Hallstatt), caracteristica culturii Babadag II si III (sec. XI-VII i.Chr.),

este dovada faptului ca populatia bastinasa tracica dezvoltase pe intregul teritoriu dintre Dunare si Mare, precum si la nord de fluviu, intr-o perioada anterioara colonizarii grecesti, o cultura proprie si originala. In imprejurimile Histriei si pe intregul litoral exista la sfarsitul sec. VII i.Chr. si inceputul sec. VI i.Chr. o populatie autohtona capabila, cel putin prin varfurile ei, sa pretuiasca noile elemente de cultura materiala oferite de greci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.