Histologie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.02

nivel: Facultate

Aceasta transformare si specializare functionala se numeste diferentiere celulara. La baza diferentierii morfofunctionale a celulelor stau factorii genetici si conditiile de mediu.
Un tesut este alcatuit din celule si substanta intercelulara; cand aceasta este in cantitate mica, se numeste substanta-ciment, iar cand este in cantitate mare, se numeste substanta fundamentala.Dupa forma si str[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Histologie

Aceasta transformare si specializare functionala se numeste diferentiere celulara. La baza diferentierii morfofunctionale a celulelor stau factorii genetici si conditiile de mediu.
Un tesut este alcatuit din celule si substanta intercelulara; cand aceasta este in cantitate mica, se numeste substanta-ciment, iar cand este in cantitate mare, se numeste substanta fundamentala.Dupa forma si structura celulelor, natura si cantitatea substantei intercelulare, respectiv functia indeplinita in organism, tesuturile au fost grupate in patru (dupa alti autori in cinci) tipuri principale: epitelial, conjunctiv, muscular si nervos; printre acestea unii autori mentioneaza si tesutul lichid al corpului, mediul intern sanguin.

I. TESUTUL EPITELIAL acopera suprafata externa a corpului, intrand in alcatuirea tegumentului, captusind unele cavitati ale corpului sau ale unor organe interne (tub digestiv, cai respiratorii etc.); de asemenea participa la formarea glandelor secretorii si a epiteliilor senzoriale (retina, mucoasa olfactiva etc.). Este format din celule pavimentoase, cubice, cilindrice, strans legate intre ele prin punti citoplasmatice periferice (dezmozomi) sau printr-o mica cantitate de substanta intercelulara, amorfa - ciment intercelular. Celulele au o citoplasma densa si un nucleu bine dezvoltat.

Celulele profunde ale tesutului epitelial sunt asezate pe o membrana bazala formata dintr-o substanta amorfa bogata in mucopolizaharide si fibrile de reticulina. Epiteliile nu sunt vascularizate, de aceea ele se hranesc prin difuziune (imbibitie), prin intermediul membranei bazale care are legaturi cu tesutul conjunctiv din imediata apropiere.Dupa asezarea si functia pe care o indeplinesc, epiteliile sunt clasificate in:1. Epitelii de acoperire cu rol protector.

Acestea pot fi: simplu-pavimentos (aspectul placilor de pavaj) - endoteliul vascular al vaselor sanguine, limfatice, peretele capilarelor sanguine, pleura, pericard, peritoneu: cubic - in mucoasa bronhiilor mici, canalele de secretie a glandelor; prismatic - epiteliul mucoasei tubului digestiv (stomac --> rect) si al trompelor uterine; pseudostratificat - in trahee, bronhiile mari, mucoasa nazala respiratorie.2. Epiteliile glandulare, formate din celule care produc excretii si secretii; acestea se asociaza cu tesut conjunctiv, vase si nervi, formand glande endocrine, exocrine si mixte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.