Hipotermiile

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.47

nivel: Facultate

Sunt intalnite atat la om cat si la animale. La animale fenomenul este cunoscut drept hibernare. Hibernarea reprezinta un fenomen fiziologic ce se mentine o anumita perioada de timp fiind o stare echilibrata, reglata si suspendata prin mecanisme naturale. Scaderea temperaturii corpului, in aceste cazuri (ursi, harciog) este consecinta reducerii activitatii metabolice si tisulare generale. La om hi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hipotermiile

Sunt intalnite atat la om cat si la animale. La animale fenomenul este cunoscut drept hibernare. Hibernarea reprezinta un fenomen fiziologic ce se mentine o anumita perioada de timp fiind o stare echilibrata, reglata si suspendata prin mecanisme naturale. Scaderea temperaturii corpului, in aceste cazuri (ursi, harciog) este consecinta reducerii activitatii metabolice si tisulare generale. La om hipotermii usoare sunt intalnite in conditii de repaus absolut sau in timpul somnului. Nou-nascutii si in special prematurii, sunt mai expusi la hipotermie datorita raportului greutate corporala/suprafata net in favoarea celui de al doilea termen.

Suprafata corporala mare favorizeaza o termoliza exagerata. Tonusul vascular, la aceasta grupa de varsta, este insuficient iar reactiile vasomotorii sunt limitate. Batranii pot prezenta hipotermii pasagere sau persistente datorita limitarii capacitatii termogenetice si datorita modificarilor scaderii eficientei mecanismelor de reglare neuroendocrine, cu reducerea reactivitatii vaselor tegumentelor. Persoanele in varsta nu simt frigul la fel ca tinerii, iar daca sunt expusi la temperaturi scazute consumul de oxigen creste mai putin iar scaderea temperaturii centrale si periferice este mai accentuata.
2. Hipotermii patologice

Apar datorita depasirii capacitatii functionale a mecanismelor de termoreglare sau a alterarii primitive a acestora. Apar fie accidental, fie prin alterarea primitiva a mecanismelor de termoreglare.
a)Hipotermii accidentale - sunt in general rezultatul imersiei bruste in apa rece sau expunerii indelungate la o ambianta rece si in aceste conditii un risc particular il prezinta varstele extreme - copii si batrani - datorita tulburarilor mecanismelor termoreglatorii modificate la aceste grupe de varsta.

In hipotermia acuta datorita vasoconstrictiei periferice fluxul sanguin sunteaza periferia tegumentelor racite, fiind distribuit spre interiorul organismului pentru ca in felul acesta sa. se evite pierderile de caldura. Aceasta vasoconstrictie ar putea produce o ischemie tisulara periferica, dar datorita unei reperfuzii intermitente a extremitatilor (fenomen Lewis) oxigenarea acestor regiuni este pastrata. Reperfuzia periferica intermitenta continua pana cand temperatura interna scade dramatic.

Centrul hipotalamic stimuleaza frisonarea ca un efort in a produce caldura. Frisonarea severa apare la temperatura interna de 35C si continua pana cand aceasta scade la aproximativ 32-30C. La 34C apare lentoarea ideatiei si scaderea coordonarii miscarilor.
Pe masura ce hipotermia se accentueaza controlul hipotalamusului asupra vasoconstrictiei este pierdut si apare o vasodilatatie periferica cu pierderea temperaturii interne a corpului prin periferie. Individul se simte deodata incalzit si incepe sa se dezbrace.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.