Hipofiza

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.95

nivel: Facultate

Sistemul port hipotalamo-hiofizar
Vasele portale,situate in lungul tijei pitulare,conecteaza plexul de capilare (provenind din arterele hipofizare superioare) de la nivelul eminentei mediane din hipotalamus cu un al doilea plex de capilare sinusoide din lobul anterior al hipofizei (conexiune vasculara cruciala pentru accesul neurohormonilor hipotalamici la celulele lor tinta din hipof[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hipofiza

Sistemul port hipotalamo-hiofizar
Vasele portale,situate in lungul tijei pitulare,conecteaza plexul de capilare (provenind din arterele hipofizare superioare) de la nivelul eminentei mediane din hipotalamus cu un al doilea plex de capilare sinusoide din lobul anterior al hipofizei (conexiune vasculara cruciala pentru accesul neurohormonilor hipotalamici la celulele lor tinta din hipofiza anterioara).Hipofiza poseda inervatie vasomotoare,dar nu inervatie reglatoare a secretiei de hormoni.Din capilarele fenestrale ale adenohipofizei,sangele este drenat de venele hipofizare catre sinusurile venoase durale.

Structura
1. Celulele cromofile:
a)celulele acidofile secreta hormonal somatotrop (STH) si prolactina (hormonul manotrop=LTH);
b)celulele bazofile secreta hormonii glandulatropi (ACTH,FSH,LH,TSH)

2.Celule cromofobe,cu semnificatie functionala disputata.
Hormonii adenohipofizei sunt glandulotropi,avand ca organe tinta alte glande endocrine (ACTH,TSH,FSH,LH) si nonglandulotropi (STH,prolactina).Majoritatea dintre ei au fost obtinuti in stare pura,li s-a identificat structura si unii au fost chiar sintetizati.

Hormonul somatotrop (STH),denumit si hormone de crestere (GH),este secretat de celulele acidofile.STH determina o retentie de saruri de Ca,Na,K si P,precum si de substante azotate. Actiunea STH este de a stimula cresterea armonioasa a intregului organism.STH stimuleaza condrogeneza la nivelul cartilajelor de crestere metafizare,determinand cresterea in lungime a oaselor.Majoritatea efectelor STH se exercita indirect,prin actiunea unui sistem de factori de crestere numiti somatomedine.Dupa pubertate,STH produce ingrosarea oaselor lungi si dezvoltarea oaselor late.Stimuleaza cresterea muschilor si a viscerelor,cu exceptia creierului.

Efectele metabolice ale STH asupra metabolismului glucidic si lipidic sunt antagonice in raport cu insulina,avand effect diabetogen. Pe metabolismul lipidic are efect cetogen prin stimularea eliberarii acizilor grasi din tesutul adipos,cresterea concentratiei acizilor grasi liberi in sange si prin stimularea oxidarii lor hepatice,cresterea productiei de corpi cetonici.

Reglarea secretiei de STH.Cresterea secretiei STH inhiba celulele somatotrope adenohipofizare si structurile hipotalamice secretoare de hormone peptidici reglatori: STH-RH (somatoliberina) si stimuleaza celulele secretoare de STH-IH (Somatostatina).Varful fiziologic al ritmului nictemeral al STH se situeaza noaptea,in primele ore de somn profound.

Factori metabolici:
-stimulatori-hipoglicemia,cresterea concentratiei unor minoacizi circulanti,inanitia;
-inhibitori-cresterea acizilor grasi liberi circulanti.
STH este un hormon activat de stres.
Secretia STH este influentata de interactiunea cu mediatori si hormoni:dopamine si noradrenalina stimuleaza,iar cortizolul inhiba secretia STH.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.