Hipertensiunea arteriala - factor de risc cardiovascular la adolescenti

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.88

nivel: Facultate

La adolescenti HTA esentiala imbraca o forma usoara sau de gradul I subiectii fiind adesea supraponderali sau obezi ori avand antecedente heredo - colaterale pozitive pentru HTA sau boala cardiovasculara. Aparitia HTA la varste tinere are doua consecinte majore: cresterea riscului de boala cardiovasculara si modificarea starii de sanatate a subiectului in sens negativ. Ca urmare devine importanta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hipertensiunea arteriala - factor de risc cardiovascular la adolescenti

La adolescenti HTA esentiala imbraca o forma usoara sau de gradul I subiectii fiind adesea supraponderali sau obezi ori avand antecedente heredo - colaterale pozitive pentru HTA sau boala cardiovasculara. Aparitia HTA la varste tinere are doua consecinte majore: cresterea riscului de boala cardiovasculara si modificarea starii de sanatate a subiectului in sens negativ. Ca urmare devine importanta evaluarea cat mai corecta si completa a unui asemenea subiect, dar si instituirea masurilor de tratament.

Pornind de la cele cateva premise mentionate scopul acestui studiu a fost pe de o parte de a stabili prevalenta HTA esentiale la adolescenti si pe de alta parte de a evalua corelatia existenta intre HTA si alti factori de risc cardiovascular: fumat hipercolesterolemie, antecedente heredo - colaterale si obezitate.Au fost luati in studiu elevii din clasele 9-12 din cadrul Colegiului National Emanuil Gojdu din Oradea. Din totalul celor 784 elevi au fost inclusi in studiu 721 elevi-390 (54,1%) fete si 331 (45,9%) cu varsta cuprinsa intre 15-19 ani reprezentand 95,9% din totalul elevilor inscrisi in aceste clase.

Tuturor acestora li s-au determinat parametrii antropometrici (inaltime, greutate, IMC), valorile TA, colesterolul. Adolescentii au fost invitati sa raspunda unui chestionar compus din doua parti:
- una legata de comportamente apartinind stilului de viata(fumat, consum de alcool, alimentati, activitate fizica).Pentru aceasta seectiune raspunsurile au fost date pe loc, in cadrul orelor de dirigentie sau al celor de biologie;

- una legata de antecedentele heredo - colaterale - aici a fost necesara si participarea familiei, motiv pentru care chestionarul a fost inmanat subiectilor, acestia urmand sa il returneze a doua zi. Chestionarul folosit a fost identic cu cel folosit in YRBS (Young Risk Behaviour Surveillance) in 2003 in SUA [8].Definirea HTA s-a facut folosind criteriile indicate in cel de-al IV-lea raport privind diagnosticul, evaluarea si tratamentul HTA la copil si adolescent [9].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.