Hipertensiunea arteriala

1x punct

categorie: Medicina

nota: 8.55

nivel: Facultate

Exista o legatura indiscutabila intre tipul A de personalitate si factorii de stress in declansarea H.T.A.Discutie asupra conceptului de hipertensiune arteriala esentiala.

Definitie:In mod curent se considera ca H.T.A. reprezinta cresterea presiunii arteriale peste valorile considerate normale.Neexistand o linie de demarcatie neta intre populatia normotensiva si cea hipertensiva (du[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hipertensiunea arteriala

Exista o legatura indiscutabila intre tipul A de personalitate si factorii de stress in declansarea H.T.A.Discutie asupra conceptului de hipertensiune arteriala esentiala.

Definitie:In mod curent se considera ca H.T.A. reprezinta cresterea presiunii arteriale peste valorile considerate normale.Neexistand o linie de demarcatie neta intre populatia normotensiva si cea hipertensiva (dupa cum a aratat Pickering), comitetul de experti O.M.S. a stabilit totusi (1976), in mod arbitrar, urmatoarele limite la adult.

Tensiune arteriala sistolica
Tensiune arteriala diastolica
> = 160 mm Hg
> = 95 mm Hg - hipertensiune arteriala (HTA)
< = 140 mm Hg
< = 90 mm Hg - normotensiune
intre 140 - 160 mm Hg
intre 90 - 95 mm Hg - H.T.A. "la limita" (de granita)

Persoanele cu valori tensionale cuprinse in notiunea de H.T.A. "la limita" nu se vor socoti, fiind doar controlati din punct de vedere al tensiunii arteriale, la intervale mari (1 an).H.T.A. reprezinta acea forma de hipertensiune in care tensiunea arteriala (H.T.A.) creste progresiv in timp indelungat ( luni si ani de zile), ajungand la valori mari. Ea nu are practic o cauza cunoscuta si determina modificari vasculare generale la nivelul cordului, creierului
si rinichilor.

2. Etiologie
Este cunoscuta numai in 5% din cazurile de hipertensiune si anume H.T.A. secundare. Restul de 95% din cazuri apartin H.T.A. esentiale si din punct de vedere stiintific, pana in prezent, nu au o cauza cunoscuta.

In urma cercetarilor facute in acest domeniu ca factori de risc principali au fost mentionati: ereditatea, continutul de Na din , tipul de comportament, varsta, sexul, fumatul, obezitatea, consumul de cafea, alcool, starile de incordare.
3. Clasificarea etiologica deosebeste H.T.A.
a) esentiala (primara), denumire data de Frank (1911), in care nu exista o cauza organica evidentiata;
b) secundara in care cauza este clar identificata.

Implicarea factorilor psihologici In etiologia h.t.a.
In prezent boala hipertensiva nu mai este cercetata din punct de vedere strict medical. Pe langa factorii ereditari si factorii de mediu sunt studiati tot mai multi factori psihologici care ar putea fi raspunzatori de declansarea H.T.A. Studiile efectuate an ultimul deceniu au aratat existenta unei anumite structuri de personalitate (personalitate obsesiv- compulsiva) sau in orice caz anumite caracteristici de personalitate care ii diferentiaza de normotensivi.

Principalele cause de crestere a tensiunii arteriale in timpul vietii sunt: efortul fizic si mental, racirea pielii, stimuli senzoriali (sonori) si in general orice stimuli fizici cu actiune intrusa si prelungita. Se poate spune ca H.T.A. poate sa apara la persoane care prezinta: o anumita reactivitate a sistemului nervos determinata genetic si prin factori de mediu;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.