Hipertensiunea arteriala

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.77

nivel: Facultate

Este o patologie a sistemului Cardiovascular caracterizata prin majorarea cifrelor tensiunii arteriale, mai sus de normă.

Clasificarea.

I. În funcție de etiologie:
 Hipertensiunea arterială esențială-nu se poate evidenția o cauză organică
 Hipertensiunea arterială secundară sau simptomatică-e dovedită cauza.
Se deosebesc hipertensi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hipertensiunea arteriala

Este o patologie a sistemului Cardiovascular caracterizata prin majorarea cifrelor tensiunii arteriale, mai sus de normă.

Clasificarea.

I. În funcție de etiologie:
 Hipertensiunea arterială esențială-nu se poate evidenția o cauză organică
 Hipertensiunea arterială secundară sau simptomatică-e dovedită cauza.
Se deosebesc hipertensiuni secundare renale, endocrine , neurogene și cardiovasculare.

II. ÎN funcție de evoluție după O.M.S.:
 Stadiul I - caracterizată prin depășirea valorilor normale de 140-159/90-95 mm Hg
 Stadiul II -caracterizată prin semne de hipertrofie cardiovasculară(hipertrofia ventriculului stâng). 160-180/100-110 mm/Hg
 Stadiul III- caracterizată prin apariția complicațiilor cardiace , coronariene ,cerebrale și renale. 180 /110 mm/Hg

Factorii ce realizează vasoconstricția arterială ,se acordă un rol important SNC; sistemului hipofizo suprarenal și hiperreactivității vasculare. După mai mulți ani de evoluție apar leziuni organice de ateroscleroză , care agravează tulburările.


Hipertensiuni arteriale simptomatice:

De cauză renală. Din acest grup fac parte hipertensiunile reno-vasculare(anomalii congenitale ale vaselor renale, stenoze; anevrism, tromboze, embolii) hipertensiuni din bolile parenchimului renal(glomerulo-nefrita acută și cronică, leziuni renale din diabet, pielonefrite etc.)În apariția hipertensiunii renale ,rolul principal este deținut de o enzimă care ia naștere în rinichiul ischemic - renina .Aceasta se transformă în sânge într-o substanță hipertensivă - angiotensina.

De cauză endocrină .Din acest grup fac parte:
- Feocromocitomul - o tumoare localizată în medulara glandei suprarenale caraterizate prin crize paroxistice de hipertensiune , datorită descărcării în sânge a catecolaminei (adrenalină, noradrenalină); tratamentul e chirurgical.

- Hiperaldosteronismul primar(adenom corticosuprarenal cu secreție excesivă de aldosteron)
- Sindromul Cushing, datorită unei tumori corticosuprarenale sau hipofizare care se caracterizează prin hipertensiune, obezitate, vergeturi, hirsutism și creșterea eliminării urinare a 17 - cetosteroizilor-tratamentul e chirurgical.
- Hipertensiuni endocrine, mai apar în hipertiroidism și în cursul sarcinii; în cursul primei sarcini poate apărea o hipertensiune reversibilă, recedivînd eventual cu fiecare nouă sarcină, alteori ,graviditatea agravează într-o hipertensiune arterială preexistentă, de altă natură.

De cauză neurogenă.
În boli traumatice, tumorale sau inflamatorii ale creerului care duc la o creștere a presiunii intracraniene sau în caz de leziune ale centrilor vasomotori se observă, uneori, și creșterea tensiunii arteriale.

De cauză cadiovasculară.
Bolile însoțite de hipertensiune arterială sunt: coarctația aortică, blocul complet , insuficiența aortică și ateroscleroza.

Hipertensiunea arterială esențială: prin care se înțelege orice sindrom clinic hipertensiv , în care valorile presiunii arteriale sunt crescute, în absența unei cauze organice. Este cea mai frecventă , reprezentând 80- 90% din totalul hirtensiunilor și apare de obicei după 30 ani , cu un maximum ce frecvență între 40-50 ani. Incidența e mai mare la femei , dar formele mai grave apar la bărbați. menopauza și obezitatea sunt factori favorizanți, la fel și viața încordată, stresantă și factorul ereditar. Ereditatea ar juca un rol foarte important , afecțiunea întâlnindu-se la 20-80 % în antecedentele familiare ale bolnavilor. Ceea ce se transmite ar consta într-o tulburare a metabolismului catecolaminelor (adrenalina și noradrenalina),care stau la baza vasoconstricției arteriale. Ca factor se include și mâncarea bogată în sare.

Etiopatogenia
Majoritatea autorilor acceptă astăzi concepția nervistă, potrivit căreia predispoziția ereditară este de natură neurogenă , legată de o anumită structură a personalității și de o anumită modalitate de răspuns la situații de stres , durere , frică , supărare. Boala esențial nervoasă, produsă de o tulburare în activitatea centrilor nervoși superiori. Diferiți factori , excitanți din sfera psiho-emoțională, acționând pe fonul predispoziției ereditare, duc la apariția unor focare de excitație permanentă la nivelul scoarței cerebrale, determinând secundar o vasoconstricție arterială. În lanțul patogenic al hipertensiunii mai intervin tot prin intermediul scoarței- sistemul endocrin și rinichiul.

Factorii predispozanți:
o Obezitatea
o Trauma cranio-cerebrală
o Stresurile
o Dezbalansul endocrin (climaxul)
o Abuzul excesiv de sare de bucătărie și lichide
o Lucru nocturn
o Consumul alcoolului , a ceaiului negru și cafelei tare
o Ereditatea agravată
o Lucru cu factorii dăunători

Modificările fundamentale locale care stau la baza hipertensiunii arteriale sunt vasoconstricția arterială și creșterea conținutului peretelui arteriolar în apă și sare. Mai târziu apar leziuni organice și ateroscleroza , care grăbesc evoluția și întunecă prognosticul prin complicații.

Ereditatea: în majoritatea cazurilor nivelul TA este determinat de interactiunea unor defecte genetice cu factorii mediului ambiant. Contributia factorului genetic variaza de la 25 pâna la 65%. Exista forme mostenite în mod monogen.

Incidenta/Prevalenta:
HTA esentiala 82 - 95,3 %;
HTA cauzata de boli renale cronice 2,4 - 5,6%;
HTA renovasculara 0,2 - 4,0%;
HTA cauzata de coarctatia de aorta 0,l - l,0 %;
HTA cauzata de aldosteronism primar 0,1 -0,5%;
HTA cauzata de sindromul Cushing 0,l - 0,2%;
HTA cauzata de feocromocitom 0,l - 0,2%;
HTA cauzata de folosirea contraceptivelor orale 0,2-1,0%.

Predominantă de vârsta: se constata sporirea incidentei cu 5% la fiecare interval de 10 ani de vârsta cu exceptia grupului 65-74 ani.
Predominantă de sex: sub vârsta de 65 ani B>F; în intervalul 65-74 ani B
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.