Hipertensiune arteriala Goldblatt cu doi rinichi - model experimental

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.75

nivel: Facultate

Au fost luati in studiu 20 sobolani Wistar cu greutatea cuprinsa intre 250-300 g, care au fost grupati in lotul A si lotul B, fiecare lot fiind constituit din cate 10 sobolani de sex masculin. Animalele de experienta au fost tinute in timpul experimentului in conditii optime de intretinere la temperatura de 18 Celsius, umiditate 70%, ciclu lumina/intuneric:12 h si au avut acces la hrana si apa ad[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hipertensiune arteriala Goldblatt cu doi rinichi - model experimental

Au fost luati in studiu 20 sobolani Wistar cu greutatea cuprinsa intre 250-300 g, care au fost grupati in lotul A si lotul B, fiecare lot fiind constituit din cate 10 sobolani de sex masculin. Animalele de experienta au fost tinute in timpul experimentului in conditii optime de intretinere la temperatura de 18 Celsius, umiditate 70%, ciclu lumina/intuneric:12 h si au avut acces la hrana si apa ad libidum.(4)
Instrumentarul folosit a fost constituit din: bisturiu, foarfeci, pense anatomice, microchirurgicale, lame de ras, decolatoare, departatoare, catetere, canule pediatrice, betisoare vata, comprese sterile, sonde, portac microchirurgical, fire chirurgicale de sutura si ligatura, seringi, clipuri, aplicator de clipuri, ace chirurgicale, microaproximator.

Masurarea si inregistrarea valorilor presiunii arteriale a fost posibila prin masurarea invaziva a TA. Pentru desfasurarea experimentului s-a folosit Isofluran 3% pentru inducerea anesteziei si 1,2% pentru mentinerea ei, ser fiziologic, betadina concentrata, ampicilina i.v. Incizia cutanata abdominala s-a efectuat pe linia mediana xifo-pubiana.Aceleasi repere s-au folosit si pentru incizia stratului muscular, efectuata astfel de-a lungul liniei albe. Zona lombara stanga este expusa iar artera renala este clampata.

S-au utilizat microclipuri cu ajutorul microaproximatorului astfel incat sa se obtina o stenoza semnificativa hemodinamic cu ingustarea lumenului arterei renale de aprox. 70-80%. Intestinele se repozitioneaza in cavitatea abdominala iar muschiul drept abdominal se inchide folosindu-se sutura continua 4-0 cu ac atraumatic iar pielea se inchide cu fir 4-0 cu ac taietor. Zona este curatata cu betadina pentru prevenirea eventualelor infectii. Pensarea arterei renale s-a efectuat pe toate animalele de experienta pe artera renala stanga. (5,6,7)

Pentru masurarea TA s-a recurs la cateterizarea arterei carotide stangi.Tuturor animalelor de experienta li s-au efectuat masuratori ale TA, incepand la 4 ore dupa clamparea arterei renale. La 2 luni de la inceperea experimentului, s-a practicat nefrectomia rinichiului presor la animalele din lotul A iar la 3 luni nefrectomia rinichiului presor la animalele din lotul B. S-a continuat cu masurarea TA inca 2 luni de la efectuarea nefrectomiei la lotul A si 1 luna la lotul B dupa extirparea rinichiului presor. (8,9,10)

A fost efectuat de asemenea si un studiu clinic care a inclus 493 de pacienti cu varste intre 15 si 70 ani care au fost internati in Spitalul Clinic Judetean Oradea respectiv Spitalul CFR Oradea, Departamentul de Nefrologie pe o perioada de 5 ani. Acestia au fost selectati pe baza a doua criterii: lipsa raspunsului la tratamentul hipotensor la cei cu evolutie lunga a HTA si la alti pacienti o HTA descoperita intamplator cu ocazia examinarii pentru alte boli. Am considerat ca HTA nu raspunde la tratament medical atunci cand TA ramane la valori de peste 170/110 mmHg la pacienti care primesc doze normale de 3 sau 4 medicamente antihipertensive. Acesti pacienti au fost diagnosticati cu hipertensiune nefrogena.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.