Hidroxiacizi naturali

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Proprietati
La temperatura camerei, acidul citric are culoarea alba si poate exista atat in forma anhidra, cat si de monohidrat - continand o molecula de apa pentru fiecare molecula de acid. Forma de monohidrat poate fi convertita in forma anhidra prin incalzirea la 74░ C. Acidul citric se dizolva complet in etanol ( 76 parti acid citric pentru 100 parti etanol) la 15░ C.

Di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hidroxiacizi naturali

Proprietati
La temperatura camerei, acidul citric are culoarea alba si poate exista atat in forma anhidra, cat si de monohidrat - continand o molecula de apa pentru fiecare molecula de acid. Forma de monohidrat poate fi convertita in forma anhidra prin incalzirea la 74░ C. Acidul citric se dizolva complet in etanol ( 76 parti acid citric pentru 100 parti etanol) la 15░ C.

Din punct de vedere chimic, acidul citric are aceleasi proprietati ca si ceilalti acizi carboxilici. Daca este incalzit la peste 175░ C se descompune prin pierdere de CO2 si H2O.
A fost descoperit in secolul 8 de alchimistul Jabir Ibn Hayyan. Acidul citric a fost izolat pentru prima oara de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele in 1784, apoi produs la scara larga din 1860, in Italia, pe baza productiei de citrice.

Ciclul acizilor citrici/ Krebs
Acidul citric face parte dintr-o serie de compusi implicati in oxidarea fizica a lipidelor, proteinelor si carbohidratilor in CO2 si H2O. Aceasta serie de reactii este legata de aproape toate reactiile metabolice si asigura ⅔ din energia derivata din alimente in organismele evoluate.

Utilizari
Acidul citric este folosit ca un aditiv alimentar, dar si in sapunuri si detergenti, datorita proprietatii de a combina metalele in apa dura. In alimentatie, este utilizat la conservarea si aromatizarea bauturilor si alimentelor si apare sub numele de E330.
Acidul citric mai este folosit si in producerea medicamentelor si in biotehnologie. Are si alte utilizari cum ar fi: Circa 6% acid citric va indeparta pete de apa dura de pe sticla fara frecari, ca ingredient in inghetata sau folosit cu bicarbonat de sodiu, ajuta la indigestie.

Mai poate fi utilizat in fotografie, la developarea filmului.
Datorita faptului ca acidul citric poate fi folosit la prepararea unui explozibil sensibil la socuri, cumpararea acidului citric in cantitati mari duce la suspectarea de activitate terorista.

Siguranta
Acidul citric este considerat a fi sigur pentru a fi folosit in alimente datorita faptului ca este prezent in aproape toate formele de viata si, in exces, este eliminat cu usurinta din organism. Cu toate acestea, exista cazuri rare de intoleranta la acidul citric.
In trecut, E330 a fost considerat o cauza majora a cancerului. Aceasta confuzie a aparut si in urma confundarii cuvantului "Krebs" - cancer, ger. cu cel care a descoperit ciclul Krebs - Sir Hans Adolf Krebs. Acidul citric nu mai este considerat daunator corpului, daca este consumat singur.

Acidul lactic
Acidul lactic sau 2-hidroxi propanoic este un compus chimic care are roluri in mai multe procese biochimice. Acesta se gaseste, in stare naturala, in produse lactate cum ar fi: iaurtul, kefirul, branza etc. Cazeina din laptele fermentat este coagulata de acidul lactic. Desi poate fi fermentat din lactoza, majoritatea acidului lactic folosit in comert este produs de bacterii ca Bacillus acidilacti, Lactobacillus delbueckii sau Lactobacillus bulgaricus, pentru a fermenta carbohidratii provenind din produse non-lactate ca amidonul din porumb sau cartofi. Unele produse care pretind a fi vegetariene au in componenta lor acidul lactic.

Acidul lactic mai poate fi gasit in alte produse procesate, fie ca ingredient de reglare a pH-ului, fie drept conservant - antioxidant sau pentru controlul patogenic microorganismelor. Mai este utilizat si la amplificarea fermentatiei la painea de secara.

Proprietati
Formula chimica: C3H6O3
Masa molara: 90.08 g/mol
Punct de topire: 53░ C
Punct de fierbere: 122░ C
Acidul lactic are 2 izomeri optici, dintre care cel mai important fiind levogir.
Este produs la animale de LDH, intr-un proces normal de fermentatie in cadrul unui metabolism normal.
In medicina, este folosit in resuscitarea fluidelor in urma pierderii de sange dupa traume, interventii chirurgicale sau arsuri.

Acidul glicolic
Acidul glicolic sau acidul hidroxi acetic este cel mai mic α-hidroxi acid. Apare intr-o forma inodora si incolora, fiind solubil in apa si alti solventi. Acidul glicolic este izolat din trestia de zahar, sfecla de zahar si strugurii necopti. Obtinut din resurse naturale este putin costisitor.

Proprietati
Denumire: acid 2-hidroxi etanoic
Formula chimica: C2H4O3
Masa molara: 76.05 g/mol
Densitate: 1.27 g/cm3
Stare: solida, incolora
Punct de topire: 75░ C
Nu are punct de fierbere; se descompune.
Aciditate: 3,83

Datorita abilitatii de a penetra pielea, acidul glicolic este folosit in produse de ingrijire a pielii, mai ales in exfolieri, in concentratii de 20-80% tratament efectuat de dermatolog sau sub 10% in comert. Este folosit pentru a imbunatati textura si aspectul pielii, reducand ridurile si acneea. Acidul glicolic indeparteaza celulele de piele moarte. Mai este folosit si drept colorant in industria textila sau pentru aromatizarea alimentelor.

Acidul glicolic este un iritant usor.
Acidul malic
Acidul malic este un α-hidroxi acid organic, care se gaseste in mere si alte fructe. Acidul malic are un gust acrisor si este folosit ca ingredient in mancaruri . Merele verzi contin acest acid, care contribuie la gustul lor. Concentratia de acid malic din fructe creste odata cu coacerea lor. In alimentatie, acidul malic poarta numele de E296. In surse biologice, acidul malic exista doar ca enantiomer.
Acidul malic se gaseste in anumite dulciuri acrisoare care pot cauza iritarea cavitatii bucale.

Proprietati
Denumire: acid hidroxi butandioic
Formula chimica: C4H6O5
Masa molara: 134.09 g/mol
Punct de topire: 130░ C
Numele acidului malic provine de la cuvantul malum din latina, care inseamna mar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.