Hidrometria debitelor

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Tot din aceasta figura se poate observa ca "modelul" debitului total este format din tronsoane delimitate de planurile verticalelor de viteza si a epurelor delimitate de vectorii vitezelor. Un asemenea tronson detasat din model reprezinta modelul matematic al debitului partial cuprins intre verticalele 1 si 2 (fig. 2). Pentru a calcula volumul de apa cuprins in acest tronson este necesar ca modelu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hidrometria debitelor

Tot din aceasta figura se poate observa ca "modelul" debitului total este format din tronsoane delimitate de planurile verticalelor de viteza si a epurelor delimitate de vectorii vitezelor. Un asemenea tronson detasat din model reprezinta modelul matematic al debitului partial cuprins intre verticalele 1 si 2 (fig. 2). Pentru a calcula volumul de apa cuprins in acest tronson este necesar ca modelul debitului partial sa capete forma unui paralelipiped marginit de suprafete plane, lucru posibil daca in locul epurelor vitezelor din V1 si V2 figuram cate un dreptunghi cu aceleasi inaltimi h1 si h2 dar cu latimi egale cu vitezele medii calculate pentru fiecare verticala.

(vm1 si vm2). Prin aceasta modificare volumul ramane neschimbat doar corpul capata o forma regulata al caru
Metoda analitica de masurare a debitelor de apa este o metoda destul de precisa, larg folosita in practica hidrometrica. Aplicarea acestei metode presupune realizarea pe teren a profilului transversal, fixarea pozitiei (pe cablu, pentru rauri mai mici) a verticalelor de viteza (1,2 etc.) si masurarea vitezelor cu ajutorul moristii. Cu datele rezultate din executarea profilului transversal.

In cazul paraielor care nu depasesc cativa l/secunda sau la izvoare, determinarea debitului se face aplicand metoda volumetrica. Aceasta metoda presupune concentrarea intregii cantitati de apa din parau spre un vas de volum cunoscut si care este gradat. Cronometrand timpul in care apa patrunde in vas si masurand dupa un timp cantitatea de apa colectata nu ne ramane decat sa facem raportul intre cantitatea de apa acumulata in vas exprimata in litri si timpul de acumulare exprimat in secunde pentru a calcula debitul cursului de apa respectiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.