Hidrologia

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Etimologic, cuvantul hidrologie deriva din limba greaca: hydros = apa si logos = stiinta. Obiectul hidrologiei il constituie studiul diferitelor unitati acvatice (apele curgatoare, lacurile, mlastinile, depozitele de zapada si gheata) cu fenomenele si procesele dinamice, fizice si chimice specifice acestor unitati, precum si cu modul de folosinta a apelor pentru diferitele necesitati social-econom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hidrologia

Etimologic, cuvantul hidrologie deriva din limba greaca: hydros = apa si logos = stiinta. Obiectul hidrologiei il constituie studiul diferitelor unitati acvatice (apele curgatoare, lacurile, mlastinile, depozitele de zapada si gheata) cu fenomenele si procesele dinamice, fizice si chimice specifice acestor unitati, precum si cu modul de folosinta a apelor pentru diferitele necesitati social-economice. Cu alte cuvinte hidrologia este stiinta apelor sau stiinta care studiaza hidrosfera (invelis complex aflat in stransa interactiune cu celelalte: geosfera, atmosfera, litosfera si biosfera) intelegand stiinta care studiaza aspectele calitative si cantitative ale circuitului apei in natura

Conform dictionarului enciclopedic (The Encyclopaedic Dictionary. Physical Geography, edited by Andrew Goudie) hidrologia este "stiinta care studiaza apa sub diferitele ei forme si existenta acestora in natura. Principalele sale preocupari sunt circulatia si distributia apei ca o consecinta a bilantului apei1 si ciclului hidrologic2".
Tinand cont de complexitatea structurala si functionala a obiectului sau de cercetare, hidrologia poate fi definita mai pe larg ca stiinta care studiaza toate tipurile de unitati acvatice3, din punct de vedere al formarii, circulatiei si distributiei lor, al proprietatilor fizice si chimice care le caracterizeaza, al proceselor si legilor generale care actioneaza in hidrosfera, precum si al modalitatilor de valorificare a resurselor de apa (I. Pisota).

Ca o ramura aparte hidrologiei poate fi considerata gospodarirea apelor4 , care inglobeaza un ansamblu de actiuni menite sa conduca, in principal, la: cunoasterea caracteristicilor cantitative si calitative ale unitatilor acvatice; conservarea, dezvoltarea si protectia fondului acvatic; prevenirea si combaterea efectelor distructive ale apelor.
Hidrologia marilor si oceanelor sau oceanologia, s+a desprins ca o disciplina de sine-statatoare studiind procesele hidrologice ale apelor oceanului planetar, problemel de evolutie ale zonelor de litoral sub influenta mediului marin precum si ale interactiunii dintre ocean si atmosfera si consecintele acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.