Hidrografia

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Se considera bazin hidrografic o suprafata de teren de pe care apa de ploaie care se scurge pe suprafata sa se concentreaza si trece printr-un punct al albiei sale. Conceptul de bazin hidrografic este legat nu numai de albie ci si de un punct sau o sectiune a acesteia. Bazinele hidrografice, unitati de baza in hidrologie, prezinta un caracter de stabilitate in timp. Cu toate acestea, pe cale natur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hidrografia

Se considera bazin hidrografic o suprafata de teren de pe care apa de ploaie care se scurge pe suprafata sa se concentreaza si trece printr-un punct al albiei sale. Conceptul de bazin hidrografic este legat nu numai de albie ci si de un punct sau o sectiune a acesteia. Bazinele hidrografice, unitati de baza in hidrologie, prezinta un caracter de stabilitate in timp. Cu toate acestea, pe cale naturala sau artificial prin interventia omului, se pot inregistra modificari ale lor.

Cand solul este total impermeabil, bazinul hidrografic corespunde complet cu aspectul topografic al bazinului. Limita bazinului este reprezentata de linia de cumpana a apelor, o linie situata la altitudinea maxima care divide precipitatiile cazute si care, in consecinta, se scurg de o parte si de alta a liniei de cumpana. Aceasta linie trece prin punctele de cea mai mare inaltime situate intre doua bazine invecinate (culmi de munti, dealuri etc.) coborand spre zona de varsare unde se inchide.

In regiunile inalte ale reliefului cumpana apelor se poate identifica cu usurinta spre deosebire de regiunile joase unde nu poate fi stabilita practic in teren decat prin nivelment. In cazul in care solul este permeabil, in afara liniei de cumpana a apelor superficiale mai exista si o linie de cumpana a apelor subterane intre un bazin si cel alaturat (fig. 1). In general, diferenta dintre bazinul hidrografic si cel topografic influenteaza comportamentul hidrologic in cazul bazinelor hidrografice mici si mai putin la cele mari unde diferentele dintre suprafata de alimentare superficiala si cea subterana se compenseaza iar erorile sunt nesesizabile.

Natura geologica a rocilor care constituie un bazin hidrografic are o influenta hotaratoare asupra comportamentului sau hidrologic. De asemenea structura si textura solului influenteaza scurgerea, infiltratia sau evaporatia. Gradul de acoperire cu vegetatie si natura vegetatiei existente joaca un rol important: un bazin hidrografic fara vegetatie la suprafata sa cunoaste o puternica retea torentiala, prezinta un grad mare de degradare, un transfer mare de aluviuni, in timp ce un bazin acoperit cu vegetatie retine un timp mai mare apa provenita din precipitatii, faciliteaza infiltratia iar scurgerea se face mai lent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.