Hidrogeologie

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.96

nivel: Liceu

Forme de apa din scoarta terestra:In scoarta terestra apa se gaseste in diverse stari specifice: Apa in stare de vapori - se gaseste in zona vadoasa, dinamica ei fiind controlata de distributia presiunilor. Apa legata fizic - mentinuta de fortele de atractie moleculara (de natura electrostatica), care se manifesta la contactul particulelor cu moleculele de apa. In functie de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hidrogeologie

Forme de apa din scoarta terestra:In scoarta terestra apa se gaseste in diverse stari specifice: Apa in stare de vapori - se gaseste in zona vadoasa, dinamica ei fiind controlata de distributia presiunilor. Apa legata fizic - mentinuta de fortele de atractie moleculara (de natura electrostatica), care se manifesta la contactul particulelor cu moleculele de apa. In functie de nivelul energetic deosebim apa higroscopica si apa peliculara, aceasta din urma se poate deplasa intre particule functie de grosimea peliculei de apa din jurul fiecarei particule.

Apa legata chimic - ea poate fi apa de cristalizare, caracterizata de prezenta moleculei H2O si apa de constitutie, caracterizata de prezenta gruparii (OH)-. Mineralele hidratate cedeaza apa la temperaturi maxime de 300 - 4000C iar mineralele hidroxilice pierd apa la temperaturi ce pot ajunge la 13000C, odata cu distrugerea moleculei. Apa capilara - este mentinuta in pori si fisuri de catre fortele de capilaritate. In functie de pozitia in profilul terenului si umiditatea acestuia deosebim: apa capilara suspendata; apa capilara mobila; apa capilara discontinua; apa capilara legata.

Apa libera - este considerata hidrodinamic activa si include apa gravitationala si apa capilara mobila.
In cazul unui teren poros, permeabil, umiditatea in plan vertical este distribuita dupa urmatorul model tipic: Zona de aerare - aflata in partea superioara a profilului, intre suprafata topograficasi suprafata acviferului. Ea este impartita in mai multe zone: Zona de evapotranspiratie - corespunzatoare practic profilului de sol. Umiditatea in aceasta zona este controlata de pierderea apei prin evapotranspiratie, aici este prezenta o cantitate mare de apa sub forma de vapori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.