Hidrogenul 2

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.16

nivel:

     1.Starea naturala.     Hidrogenul este elementul cu mult cel mai raspāndit din univers. Īn atmosfera stelelor calde si īn spatiul interstelar, hidrogenul exista sub forma de atomi liberi. Īn interiorul stelelor foarte calde, hidrogenul este continut sub forma de protoni. Acestia apar si īn razele cosmice, ca produ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hidrogenul 2

     1.Starea naturala.     Hidrogenul este elementul cu mult cel mai raspāndit din univers. Īn atmosfera stelelor calde si īn spatiul interstelar, hidrogenul exista sub forma de atomi liberi. Īn interiorul stelelor foarte calde, hidrogenul este continut sub forma de protoni. Acestia apar si īn razele cosmice, ca produsi secundari ai interactiunii razelor cosmice primare cu atomi mai grei.

      Īn straturile exterioare solide si lichide ale globului pamāntesc, accesibile cercetarii chimice, hidrogenul se gaseste (combinat cu alte elemente) īn cantitate mica. Atmosfera Pamāntului contine numai urme de hidrogen, īn straturile superioare. Cea mai mare parte din hidrogenul de la suprafata Pamāntului este combinat cu oxigenul , sub forma de apa. Printre celelalte combinatii importante ale hidrogenului, ce apar īn natura sunt combinatiile organice din plante si animale.     2.Hidrogenul molecular H2 . Proprietati fizice

     - hidrogenul este un gaz fara culoare si fara miros. Dupa heliu, se lichefiaza cel mai greu dintre toate gazele.

     - Densitatea lui este mai mica decāt a tuturor celorlalte gaze, avānd masa moleculara cca. 2, iar masa moleculara medie a gazelor din aer fiind 28,9 , hidrogenul este de 14,4 ori mai usor decāt aerul.

     - Caldura specifica a hidrogenului este mai mare decāt a celorlalte gaze

     - Viteza de difuziune a hidrogenului este mai mare decāt a tuturor celorlalte gaze. Viteza de trecere a unui gaz printr-un orificiu īngust este invers proportionala cu radacina patrata a densitatii gazului. Cauza acestui fenomen este ca viteza medie, u , a moleculelor H2. Īn miscarile lor termice, este la aceeasi temperatura mult mai mare decāt a moleculelor celorlalte gaze.

     - Hidrogenul este foarte putin solubil īn lichide. Unele metale dizolva hidrogen la temperatura ridicata , ferul pāna la de 19 ori , iar paladiul pāna la de 875 ori propriul sau volum

     Proprietati chimice

     - Hidrogenul molecular este un gaz stabil termic pāna la temperaturi ridicate

     - Hidrogenul nu este deosebit de reactiv, energia de legatura a celor doi atomi īn molecula H fiind mare.

     - Combinarea hidrogenului cu nemetalele. Cu oxigenul si cu clorul , hidrogenul reactioneaza violent. Amestecuri stoechiometrice de hidrogen cu oxigen sau clor explodeaza cānd vin īn contact cu o flacara, o scānteie electrica sau, īn cazul clorului, cānd sunt expuse luminii.

     2H2 + O2 -> 2H2O

     H2 + Cl2 -> 2HCl

      - Īn mod similar, dar mai violent reactioneaza hidrogenul cu Fluorul, dānd HF.

      - Cu alte nemetale, cum sunt bromul si iodul, hidrogenul reactioneaza numai la temperatura mai ridicata. Reactiile sunt reversibile si au loc cu viteza mica.

      Br2 + H2 -> 2HBr

      I2 + H2 -> 2HI

      - hidrogenul reactioneaza direct cu multe metale, dānd hidruri metalice.     3. Obtinerea hidrogenului molecular      - Īn laborator, hidrogenul se prepara din zinc si acid clorhidric diluat, īn aparatul Kipp sau īn alte aparate similare sau prin electroliza unei solutii apoase de NaOH.

      - Īn industrie, se obtine hidrogen ca produs secundar, la fabricarea clorului si a hidroxidului de sodiu, prin procedee eletrolitice

      - Īn cantitati mari, hidrogenul se obtine īn industrie din asa-numitul "gaz de apa", un amestec de H2 + CO, ce ia nastere din carbune incandescent si apa : C + H2O . Oxidul de carbon din gazul de apa se " converteste " īn hidrogen printr-o reactie catalitica (Fe) cu apa (CO + H2O -> CO2 + H2 ). Bioxidul de carbon format se īndeparteaza prin dizolvare īn apa rece, sub presiune.

      Mai avantajoasa este metoda bazata pe reactia metanului cu vapori de apa, la circa 900 - 10000 īn prezenta unui catalizator de nichel , pe suport ceramic :

      CH4 + H2O -> CO + 3H2 H= + 48,9 kcal/mol

      Īn fabricile de amoniac, daca se introduce īn cuptor īn loc de oxigen aer, gazul rezultat contine, īn acest caz , si azot N2 si este utilizat la sinteza amoniacului.

      - Hidrogenul se obtine si īn reactii de descompunere termica sau piroliza, ale hidrocarburilor, efectuate īn absenta oxigenului. Īn industria petrochimica se pirolizeaza fractiuni din petrol pentru obtinerea etenei si a altor hidrocarburi. Hidrogenul este o componenta a gazului de iluminat si de cocserie, care se formeaza prin īncalzirea carbunelui la cca 10000 īn absenta aerului. Aceste gaze din urma contin pāna la 50% H2 .      5. Utilizari

     

Hidrogenul molecular, serveste īn cantitati foarte mari la fabricarea amoniacului. Serveste apoi īn reactii de hidrogenare a legaturilor duble C=C din grasimi si din alti compusi organici, precum si pentru desulfurarea petrolurilor bogate īn sulf . Īn ultimul timp, hidrogenul lichid este folosit drept combustibil pentru rachete.DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.