Hercule - mistretul din Erimant

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Gimnaziu

Aceasta crima oribila, infaptuita fara voie de Hercule, (care isi pierduse mintile sub puterea zeitei Mania), este oricum pedepsita de lege. Iar izbavirea lui Hercule de aceasta crima , dictata de Oracolul din Delfi, ar putea veni doar daca va deveni sclavul regelui Euristeu si ii va indeplini acestuia 12 porunci. Aceste porunci, care sunt descrise ca “muncile lui Hercule” incluzand si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hercule - mistretul din Erimant

Aceasta crima oribila, infaptuita fara voie de Hercule, (care isi pierduse mintile sub puterea zeitei Mania), este oricum pedepsita de lege. Iar izbavirea lui Hercule de aceasta crima , dictata de Oracolul din Delfi, ar putea veni doar daca va deveni sclavul regelui Euristeu si ii va indeplini acestuia 12 porunci. Aceste porunci, care sunt descrise ca “muncile lui Hercule” incluzand si episodul cu mistretul de pe muntele Erimant.

Individul caruia Hercule ii este “plasat” ca sclav , pentru ispasirea pedepsei de a-si fi ucis (in lipsa facultatilor mintale) familia, regele Euristeu, da dovada unui individ cu un caracter vrednic de mila, fricos si las. Dar Hercule nu avea cum sa judece calitatile acestui individ si trebuia doar sa-i execute, fara cracnire, toate cele douastrezece porunci, toate fiind in realitate ticluite de mintea diabolica a Herei.

Rand pe rand, Hercule isi indeplineste muncile :

-respinge tentatia Desfranarii si alege drumul Virtutii
-ucide leul din Nemeea, de la care ia pielea vrajita prin care nu putea patrunde nici o sageata, sabie sau lance si din care isi face vesminte invincibile.
-Ucide hidra din mlastinile Lernei, cu ajutorul prietenului sau Iolau; in sangele otravit al hidrei si-a muiat varful sagetilor, facandu-le arme letale.

-Omoara pasarile uriase din Simfalos, folosindu-se de pielea de leu si de sagetile otravite
-Captureaza caprioara zeitei Artemis, dupa un an de urmarire
-Prinde si ucide mistretul de pe muntele Erimant

-Curata grajdurile regelui Augias, unde gunoiul de la trei mii de boi se adunase cat muntii de inalt… (OBSERVATIE : metoda folosita de Hercule (de a dirija doua rauri in care a aruncat tot gunoiul) nu ar fi, cu siguranta acceptata de legislatia de mediu din zilele noastre, dar, pe vremea aceea, lucrurile erau mult mai simple; daca un inspector de mediu l-ar fi prins pe Hercule asupra faptului, poluand doua rauri cu dejectiile de la ferma regelui Augias, probabil ca ar fi primit cel putin inca dousprezece munci ca pedeapsa si bietul Hercule nu mai termina nici azi cu ispasirea lor);

-Captureaza taurul turbat al lui Poseidon, pe care il aduce in fata stapanului Euristeu;
-Invinge solul mortii, pe Tanatos, redandu-i viata sotiei lui Admet, care se sacrificase in locul lui Admet (OBSERVATIE: se pare ca nici acest Admet nu era prea viteaz, din moment ce a acceptat sa-si lase sotia sa moara in locul lui)
-Captureaza fiorosii cai ai lui Diomede si iii aduce lui Euristeu;

-Obtine cingatoarea reginei Hipolita pentru fiica lui Euristeu, Admeta;
-Lupta si invinge luptatoarele amazoane, starnite de malefica Hera sa il ucida pe Hercule;
-Captureaza turma de vaci a lui Gerione;
-Rapeste pe Cerber, cainele de paza de la poarta iadului (Hades);

-Dupa ce smulge informatia de la batranul zeu Nereu, (afland unde se gaseste gradina cu mere de aur), in drumul sau Hercule il invinge si pe uriasul Anteu (personaj care isi refacea puterea cand atingea pamantul; pentru Hercule, dupa ce l-a tinut pe Anteu deasupra capului mai mult timp, a fost floare la ureche sa il declare invins);
-Il elibereaza pe titanul Prometeru, dupa ce rapune cu o sageata otravita pe vulturul ce-i sfasia ficatul;
-Printr-o negociere sireata cu Atlas, Hercule obtine merele de aur din gradina hesperidelor (OBSERVATIE: nici Atlas nu este un personaj onest, dar are un nivel de inteligenta minim, fiindu-i usor lui Hercule sa-l pacaleasca);

-Mai sunt si alte incercari pentru Hercule, chair si dupa ce termina cu bine cele dousprezece munci, ajungand aproape mort din cauza otravii care ii mistuia carnea (este aceeasi otrava a hidrei, care de data aceasta i-a facut festa lui Hercule, prin inconstienta noii sale sotii Deianira, pe care un ticalos de centaur o sfatuise sa il otraveasca pe Hercule). In chinuri, Hercule cere sa fie ars pe rug pentru a-i fi scurtata suferinta dar, in final, Hera, de voie de nevoie, inceteaza sa-l haituiasca pe Hercule, iar acesta este salvat si acceptat sa traiasca in Olimp.

Mistretul din Erimant

Sa detaliem acum episodul in care Euriseu, acest personaj patetic, las si fara nici o personalitate, (dar ales de cruda si nemiloasa Hera sa-i puna in aplicare planurile diabolice), decide sa-l trimita pe Hercule la pierzanie pentru a cincea oara. Acum lui Hercule i se cere nu doar sa ucida fiorosul mistret de pe muntele Erimant (ceea ce ar fi fost mult mai usor, cu o sageata otravita), ci sa-l captureze si sa-l aduca in fata lui Euriseu. Conform zicalei “cine se aseamna - se aduna”, Euriseu este inconjurat de o trupa de sfetnici de aceeasi calitate , care nu fac decat sa aprobe toate ideile lui Euriseu, indiferent daca acestea erau bune sau rele.

In toata desfasurarea evenimentelor, resemnarea si supunerea cu care Hercule duce la indeplinire toate cererile date de acest nevolnic Euriseu, in comparatie cu puterile supranaturale pe care le poseda si cu darul nemuririi, creaza cititorului o stare de iritare continua : in loc sa omoare tot felul de finite stranii, lui Hercule i-ar fi fost floare la ureche sa-l elimine pe acest pion enervant si sa-si vada de drumul sau; dar, faptul ca Hercule continua supus, sa execute ordinele lui Euriseu, dovedeste ca Hercule, a carui constiinta este impovarata de crima comisa fara voie, este hotarat sa-si duca pana la capat osanda pentru faptele sale.

In drumul sau catre muntele Erimant, Hercule intalneste un vechi prieten centaur pe nume Folos. Gestul laudabil al lui Folos, de a-i oferi ospitalutate lui Hercule, poftindu-l in casa lui si deschizand un butoi de vin, se transforma intr-o tragedie. Vinul din butoi, daruit de Dionisos si destinat numai zeilor, cu aroma sa, ii atrage pe fratii lui Folos. Acestia, foarte suparati ca Folos a deschis butioul fara sa fie si ei invitati, pentru un sclav ca Hercule si, pentru ca nu stiau cu cine au de-a face, incearca sa il omoare pe Hercule.

Reactia lui Hercule este exagerat de dura : probabil ca nivelul la care decide sa-i pedepseasca pe centaurii revoltati, (doar pentru ca aruncasera in el cu niste lemne si cu pietre) , reprezinta o rabufnire a tuturor umilintelor acumulate, de a ramane supus lui Euriseu; fara sa mai tina cont de faptul ca, totusi, acei centauri erau fratii lui Folos, si indiferent ca era in casa lui Folos, Hercule nu se rezuma numai la administrarea unei batai zdravene, ci el ii zdrobeste pe majoritatea centaurilor, iar pe cei care incearca sa fuga, ii ucide cu sange rece, cu sagetile otravite in sangele hidrei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.