Heracles

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Gimnaziu

Dandu-si seama de originea divina a lui Heracles, Amphitryon a consimtit sa-l creasca in casa sa, alaturi de Iphicles. Gelozia Herei fata de Alcmene s-a manifestat insa de timpuriu, inca inainte de nasterea copilului. Fiindca Zeus - ca sa-si ocroteasca viitorul fiu - fagaduise regatul Argosului primului urmas care se va naste din Perseus, Hera a indemnat-o pe fiica ei, Ilithyia, care patrona naste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Heracles

Dandu-si seama de originea divina a lui Heracles, Amphitryon a consimtit sa-l creasca in casa sa, alaturi de Iphicles. Gelozia Herei fata de Alcmene s-a manifestat insa de timpuriu, inca inainte de nasterea copilului. Fiindca Zeus - ca sa-si ocroteasca viitorul fiu - fagaduise regatul Argosului primului urmas care se va naste din Perseus, Hera a indemnat-o pe fiica ei, Ilithyia, care patrona nasterile, sa intarzie nasterea lui Heracles si sa o grabeasca in schimb pe cea a lui Eurystheus, fiul lui Sthenelus. Datorita acestui fapt, Eurystheus se naste la sapte luni, revenindu-i lui Argosul, iar Heracles e purtat zece luni in pantece de Alcmene.

Mania Herei continua sa se reverse si dupa nastere, de data aceasta insa asupra copilului. Intr-o noapte, cand cei doi frati se aflau in leaganul lor, ea le trimite doi serpi cu gandul sa-l ucida pe Heracles. Fara sa-si piarda cumpatul, Heracles, desi avea numai zece luni, ii apuca pe fiecare cu cate o mana si ii sugruma, in timp ce Iphicles, ingrozit, trezeste toata casa cu tipetele lui. Este un semn in plus pentru Amphitryon cu privire la originea divina a copilului. El il creste insa mai departe in casa sa, ca pe propriul sau fiu. Cand Heracles creste, el isi inspaimanta parintele, ucigandu-si dascalul, pe Linus, si acest fapt il determina pe Amphitryon sa-l trimita pe Heracles la tara sa-i pazeasca cirezile.

Eroul sta acolo pana la varsta de optsprezece ani, cand savarseste primul sau act de vitejie: ucide leul din Cithaeron, care atacase cirezile tatalui sau. Cu aceasta ocazie el se uneste cincizeci de nopti la rand cu cele cincizeci de fiice ale regelui Thespius, la care sta in gazda tot timpul cat dureaza vanatoarea. Dupa ce ucide fiorosul animal, Heracles se intoarce acasa. Pe drum se intalneste cu solii regelui Erginus, trimisi sa ridice tributul la care erau supusi tebanii. El se lupta cu Erginus si il invinge. Drept multumire ca i-a scapat pe tebani de tributul injositor, regele Creon i-o da in casatorie lui Heracles pe fiica sa, Megara.

Cu Megara eroul a avut mai multi copii.
Urmarindu-l mai departe cu mania sa divina, Hera ii ia mintile si, intr-un delir furios, il determina sa-si ucida copiii. In urma savarsirii acestei faradelegi, eroul consulta oracolul de la Delphi. Pentru ispasire, Apollo ii porunceste sa-i slujeasca timp de doisprezece ani lui Eurystheus. La cererea acestuia, care il pune la felurite munci, Heracles savarseste cele douasprezece mari fapte de vitejie cunoscute sub numele de muncile (ispravile) lui Heracles.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.