Hepatita virala A

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.98

nivel: Facultate

Infectia cu VHA se poate opri la perioada prodromala in formele abortive ale hepatitei virale A. In perioada prodromala, examenul obiectiv poate decela hepatomegalie, adeno-splenomegalie (mai ales la copii). Examenele de laborator efectuate in acest stadiu pot confirma hepatita virala acuta prin valori crescute ale testelor de inflamatie mezenchimala (testul cu Tymol, Kunkel, etc.) si ale testelor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hepatita virala A

Infectia cu VHA se poate opri la perioada prodromala in formele abortive ale hepatitei virale A. In perioada prodromala, examenul obiectiv poate decela hepatomegalie, adeno-splenomegalie (mai ales la copii). Examenele de laborator efectuate in acest stadiu pot confirma hepatita virala acuta prin valori crescute ale testelor de inflamatie mezenchimala (testul cu Tymol, Kunkel, etc.) si ale testelor de hepatocitoliza (TGP, TGO). Perioada de stare (icterica) incepe odata cu instalarea icterului sclero-tegumentar. In marea majoritate a cazurilor simptomatologia se remite, bolnavii redevin apetenti, fara acuze subiective.

Persistenta sindromului digestiv dispeptic sau/si a celui neuropsihic poate anunta o evolutie severa. Principalele sindroame care caracterizeaza aceasta perioada sunt: sindromul icteric si sindromul hepato-splenomegalic, la care se adauga, inconstant, simptome legate de afectarea unor organe invecinate ficatului: vezica biliara, pancreas, stomac si duoden. Aparatul cardio-vascular poate prezenta unele modificari: bradicardie, hipotensiune arteriala; lezarea rinichiului este minima si se evidentiaza prin discreta albuminurie.

Sindromul icteric incepe prin coloratia galbena a sclerelor, urmata de colorarea galben-rubinie a tegumentelor. Intensitatea si durata icterului este variabila si poate constitui un indicator al gradului de severitate al bolii (formele severe se insotesc de un icter accentuat, formele usoare pot evolua fara icter sau cu icter discret si de scurta durata, formele colestatice sunt caracterizate prin persistenta indelungata a unui icter intens, etc.). Concomitent cu icterul, bolnavii prezinta urini hipercrome si scaune decolorate, hipocolice.
In hepatita virala A durata icterului este de 2-4 saptamani; in formele colestatice icterul persista mai mult de 4 saptamani.

Sindromul hepatomegalic ficatul este marit in volum, depasind rebordul costal cu 2-4-6 cm sau mai mult. Consistenta ficatului este elastica, marginea inferioara rotunjita, suprafata neteda. Este sensibil la palpare, iar in ortostatism prelungit sau la efort, bolnavul acuza durere sau jena in hipocondrul drept si epigastru (epigastralgiile din debutul hepatitelor virale se datoreaza cresterii dimensiunilor lobului stang hepatic ce duce la distensia dureroasa a capsulei Glison ).
Hepatomegalia persista pe toata perioada de stare a hepatitei virale acute si se remite lent in convalescenta, ficatul ajungand la dimensiuni normale la 4 - 6 luni de la debutul bolii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.