Henrik Ibsen

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.58

nivel: Facultate

În 1864, ajutat de un mic guvernator, si de prietenii săi, Ibsen a părăsin Norvwgia si s-a stabilit la Roma. Prima sa piesă de succes, 'Brand', a fost scrisă prima oară în 1865 ca un poem narativ. Refăcută ca o dramă, a fost pentru prima oară pusă pe scenă în 1885. În ea se povesteste aspra viată a unui ministru care renuntă la compromisurile favorurilor pe care le putea obtine pentru o viată sinc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Henrik Ibsen

În 1864, ajutat de un mic guvernator, si de prietenii săi, Ibsen a părăsin Norvwgia si s-a stabilit la Roma. Prima sa piesă de succes, 'Brand', a fost scrisă prima oară în 1865 ca un poem narativ. Refăcută ca o dramă, a fost pentru prima oară pusă pe scenă în 1885. În ea se povesteste aspra viată a unui ministru care renuntă la compromisurile favorurilor pe care le putea obtine pentru o viată sinceră.

Următoarea sa piesă a fost 'Peer Gynt' (1867), povestea unui călător prin lume implicat într-o serie de aventuri remarcabile. Punctul de vedere al autorului este clar: o viată fără ritm are putin sens si menire.

A urmat 'Liga Tineretii' (1868), despre coruptia în politică, si 'Împărat si Galilean' (1873), o pledoarie pentru un nou tip de Crestinism. 'Stâlpul societătii' (1877) si 'Casa unei păpusi' (1879) se ocupă de reformele sociale bazate pe principii de onestitate si libertate. 'Fantomele' (1881), despre tragedia bolilor care afectează mintea, este probabil cea mai mare piesă a lui Ibsen

Printre ultimele sale piese se găsesc 'Un inamic al oamenilor' (1882), o comedie cu serioase sub-sensuri; 'Rata Sălbatică' (1884) combină realitatea cu poezia si 'Rosmersholm' (1886), se ocupă de conflictul dintre constiintă si dorinta de libertate. 'Hedda Gabler' (1890) este o puternică tragedie domestică ce se termină prin sinucidere. Printre ultimele sale piese au fost 'The Master Builder' (1892) si 'Când noi morti ne trezim' (1899).

După ani de trai alternant la Roma sau Dresden si Munich Ibsen se întoarce în Norvegia în 1892. Era bogat, onorat de către lume si iubit de către conationalii săi. Piesele sale erau traduse în multe limbi si s-au pus pe scene din tări de prin toată lumea. A murit în Christiania pe 23 mai 1906.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.