Henric al VIII-lea

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Trasaturile dominante ale acestui "vlajgan din Ipswich" erau ambitia si vanitatea. Ego et rex meus, scria el suveranilor straini. "Tare la gramaAZtica, slab la protocol". Avea o casa regeasca, numaAZrul servitorilor se urca la mai mult de patru sute, numarul capelanilor la saisprezece, avea proAZpriii sai ministranti. Ca sa infiinteze la Oxford Colegiul Cardinal (mai tarziu Christ Church) si sa at[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Henric al VIII-lea

Trasaturile dominante ale acestui "vlajgan din Ipswich" erau ambitia si vanitatea. Ego et rex meus, scria el suveranilor straini. "Tare la gramaAZtica, slab la protocol". Avea o casa regeasca, numaAZrul servitorilor se urca la mai mult de patru sute, numarul capelanilor la saisprezece, avea proAZpriii sai ministranti. Ca sa infiinteze la Oxford Colegiul Cardinal (mai tarziu Christ Church) si sa atraga admiratia asupra generozitatii sale, arhiepiscopul acesta n-a sovait sa despoaie manastirile. Cand Leon al X-lea l-a facut nu numai cardinal, ci si legat papal in Anglia, Wolsey a intrunit in mainile sale intreaga autoritate civila si intreaga autoritate ecleAZziastica.

Calugarii si fratii insisi, desi nu erau supusi clerului secuAZlar, trebuiau sa asculte de acest emisar al Romei. El obisnui astfel pe englezi cu ideea, noua si surprinzatoare, a contopirii in mainile aceluiasi om a puterii spirituale si a puterii vremelnice. Imbatat de putere, Wolsey trata Roma cu dispret; nazuia sa cumpere Colegiul Sacru si, in urma acestei coruptii, sa fie numit papa, amenintand sa provoace o schisma a bisericii daca nu va fi ales. Astfel de amenintari pregateau pe catolicii englezi pentru o ruptura cu Roma, dar nici Wolsey, nici stapanul sau nu si-ar fi inchipuit atunci ca aceasta ruptura este posibila.

Cand aparu doctrina lui Luther, regele insusi o respinse intr-o scriere care-i atrase din partea papei titlul de aparator al credintei (1521).
IV. Politica externa a fost jocul favorit al lui Wolsey. Pe continent, ca si in Anglia, in urma lupteAZlor feudale, se iveau puternice monarhii. Daca una din ele, Franta sau Spania, ar castiga prioritate fata de toate celelalAZte si ar domina Europa, care ar fi atunci situatia Angliei? Rolul firesc al acesteia trebuia sa fie mentinerea echilibrului de forte pe continent, "baAZlanta puterii".

Politica mobila, chiar inconstanta prin esenta ei si care puAZtea sa para perfida, dar care reusi la inceput: Francisc I si Carol QuinAZtul isi disputara alianta lui Henric al VIII-lea. Pe campia Cortului de Aur162, regele FranAZtei si regele Angliei se intrecura intr-o etalare de lux care n-a mai fost niciodata egalata. A doua zi dupa aceasta intrevedere, Wolsey pregatea o alta, intre stapanul sau si imparat. Cardinalul impingea duplicitatea pana acolo incat isi intercepta propriile misive, pentru a-si da lui insusi contraordine in numele regelui.

Trimitea un ambasador la o confeAZrinta internationala inarmat cu instructiuni contraAZdictorii, pe care, in mod secret, trebuia sa le arate unele spaniolilor, altele francezilor. Dupa ce o vreme indelungata paru a favoriza alianta cu Franta, WolAZsey il alese apoi pe imparat, pentru ca asa voiau negustorii englezi. Suspendarea comertului cu SpaAZnia si Tarile de Jos ar fi ruinat pe comerciantii de lana si postav. Dar comertul este un prost sfatuitor diplomatic. Sacrificandu-l pe Francisc I, Anglia disAZtruse balanta puterii in favoarea lui Carol Quintul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.