Henric al VII-lea

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pentru a dezarma factiunile nobiliare ce mai ramasesera si bandele lor, regii Tudori se spriAZjina pe trei clase noi: gentry, yeomen-i si comerAZcianti. Gentry constituie totalitatea gentlemen-ilor care traiesc la tara. Cuvantul gentleman, care inAZcepe a fi folosit sub domnia reginei Elisabeta, e departe de a avea acelasi sens pe care-l are cuvantul francez gentilhomme. Cineva putea fi gentleAZma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Henric al VII-lea

Pentru a dezarma factiunile nobiliare ce mai ramasesera si bandele lor, regii Tudori se spriAZjina pe trei clase noi: gentry, yeomen-i si comerAZcianti. Gentry constituie totalitatea gentlemen-ilor care traiesc la tara. Cuvantul gentleman, care inAZcepe a fi folosit sub domnia reginei Elisabeta, e departe de a avea acelasi sens pe care-l are cuvantul francez gentilhomme. Cineva putea fi gentleAZman fara sa fie innobilat si chiar fara sa aiba pamant feudal.

Gentry cuprinde si pe descendentul cavalerului si pe comerciantul bogat, fost primar al orasului sau, care cumpara o bucata de pamant unde sa se retraga, si pe avocatul celebru devenit proprietar funciar; aceasta clasa are ca limita infeAZrioara un cens funciar, acele douazeci de livre venit care odinioara dadeau dreptul la titlul de cavaler si care in secolul al XVI-lea ingaduie unui proAZprietar sa devina judecator de pace. Micii nobilimi din nastere ii urmeaza o mica nobilime a banului, al carei rol in stat se aseamana cu acela jucat in Franta de clasele mijlocii pe vremea lui Ludovic-Filip [1], dar care ramane o aristocratie rurala.

Intre squires care o formeaza si pairii regatului, nici un zid de nepatruns. Mostenitorii pair-ilor intra in Camera Comunelor si sunt pe picior de egalitate cu gentlemen-ii de la tara. IV. Si yeomen-ii constituie o clasa rurala, infeAZrioara gentry-ului, superioara fostilor vilani. Ea cuAZprinde (aproximativ) indivizii care au cel putin patruzeci de silingi venit, necesari pentru a face parte dintr-un juriu sau pentru a participa la aleAZgerile de comitat, dar care nu ating venitul de douazeci de livre, ceea ce ar face din ei gentlemen-i. Nu-i nevoie sa fii proprietar ca sa devii yeomen.

Si copy holders si chiar arendasii145 pot deveni yeomen-i. Bacon146 defineste yeomany ca o clasa intermediara intre gentlemen-i si tarani; Blackstone147 ca o clasa a electorilor de la tara (gentry-ul fiind clasa eligibililor). Aceasta yeomany, care se va compune in secolul al XVII-lea din circa o suta saizeci de mii de englezi, formeaza armatura tarii si a armatelor sale. Se vede cat de diferita a fost atunci structura Angliei de aceea a statelor de pe continent, in care putine persoane, in afara de nobili, aveau pamant.

Arcasii din razboiul de o suta de ani au fost yeomen-i. Nu li-e frica nici sa munceasca cu bratele, nici sa se lupte. "Ei alcatuiesc un element economic, politic si soAZcial de o foarte mare pondere in cadrul natiunii" si sunt de partea regelui pentru ca au totul de pierAZdut in caz de dezordini.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.