Henric al III-lea si Simon de Montfort

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Regele jura, dar recurse indata la tactica parintelui sau si fu dezlegat de juramant de catre papa. Baronii protestara; se conveni ca cele doua parti sa accepte arbitrajul lui Ludovic cel Sfant, regele Frantei, care se bucura de un mare prestiAZgiu in Europa. Regele si fiul sau, Eduard, se imAZbarcara pentru a se duce sa apere ei insisi cauza lor la Conferinta de la Amiens. Ludovic cel Sfant le da[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Henric al III-lea si Simon de Montfort

Regele jura, dar recurse indata la tactica parintelui sau si fu dezlegat de juramant de catre papa. Baronii protestara; se conveni ca cele doua parti sa accepte arbitrajul lui Ludovic cel Sfant, regele Frantei, care se bucura de un mare prestiAZgiu in Europa. Regele si fiul sau, Eduard, se imAZbarcara pentru a se duce sa apere ei insisi cauza lor la Conferinta de la Amiens. Ludovic cel Sfant le dadu dreptate; el declara nule "Proviziunile de la Oxford", care erau contrare tuturor ideilor sale politice, si confirma ca Henric are dreptul sa foloAZseasca straini ca ministri sau consilieri.

Totusi hotaAZrarea, destul de neclara, confirma Marea Carta. Cei mai conservatori dintre baroni acceptara sentinta de la Amiens, dar o grupare formata din baroni mai tineri si mai indrazneti sustineau ca sentinta arbitrala era contradictorie, ca nu se putea conAZfirma in acelasi timp Marea Carta si anula "ProAZviziunile", care erau o aplicatie a ei, si, in sfarsit, ca lupta trebuia sa continue. Seful acestei grupari era barbatul cel mai remarcabil din acea vreme: Simon de Montfort, conte de Leicester.

IV. Campionul libertatilor engleze era un franAZcez; dar, in mostenirea lasata de parintele sau, se afla comitatul de Leicester, confiscat odinioara de Ioan fara Tara. Henric al III-lea i-l restituise si intrase cu el in legaturi destul de stranse; in 1238 casatoria lui Montfort cu sora regelui ii indignase foarte mult pe englezi. Apoi cei doi cumnati se certara. Henric era nerabdator si usuratic; Simon era nerabdator si serios. Mersera din cearta in cearta. Simon pleca in cruciada si, la intoarcerea sa, prelua administratia Gasconiei, facu ordine in tara, dar cu atata brutalitate incat niste trimisi gasAZconi venira sa se planga de el la curtea Angliei. Regele il pofti pe cumnatul sau sa se justifice.

SiAZmon raspunse ca un barbat atat de nobil ca dansul nu putea fi tulburat pentru bunul plac al unor "straini". Discutia se incalzi si Henric pronunta cuvantul "tradator". "E o minciuna - raspunse Montfort - si, daca n-ati fi suveranul meu, ar fi o zi nenorocita pentru dumneavoastra ziua in care ati indraznit sa pronuntati acest cuvant! - IntoarAZce-te in Gasconia, tu, provocator si iubitor de cerAZturi, si ia-ti acolo rasplata precum odinioara parinAZtele tau! [2] - Ma voi duce bucuros si nu ma voi intoarce inainte de a fi facut din dusmanii tai sclavii tai, oricat de ingrat ai fi".

Inlocuit in GasAZconia (1253) de lordul Eduard, mostenitorul tronuAZlui si nepotul sau, Montfort se intoarse in Anglia, amarat si indignat, si deveni repede seful partidei reformiste. Prieten intim al marelui episcop si teoAZlog Robert Grosseteste, foarte pios el insusi, entuziAZast si inspirand entuziasm, impresionat de relele ce bantuiau regatul, contele de Leicester fu sufletul opoAZzitiei aristocratice care a incercat la Marele ConAZsiliu din Oxford sa instituie controlul asupra autoAZritatii regale.

Dupa sentinta de la Amiens, aceasta opozitie se imparti. Multi nobili cedara. Montfort riposta cu obisnuita-i violenta: "Am fost in multe tari - spuse el - si nicaieri nu am gasit oameni atat de lipsiti de credinta ca in Anglia. Dar chiar daca m-ar parasi toti, cei patru fii ai mei si cu mine vom apara cauza dreapta". Relua lupta, cu toate ca fusese abandonata de ceilalti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.