Henric al II-lea ca administrator - justitia si politia

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Modul de alegere era complicat: notabilii comitatului numeau patru cavaleri; acestia alegeau cate doi cavaleri pentru fiecare suta si cei doi cavaAZleri numeau alti zece, care, impreuna cu ei, comAZpletau juriul sutei. Juriului i se supuneau de catre judecatori probleme din cele mai variate. Li se cerea un verdict (vere dictum, o judecata adevaAZrata) asupra pretentiilor coroanei, asupra unor treA[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Henric al II-lea ca administrator - justitia si politia

Modul de alegere era complicat: notabilii comitatului numeau patru cavaleri; acestia alegeau cate doi cavaleri pentru fiecare suta si cei doi cavaAZleri numeau alti zece, care, impreuna cu ei, comAZpletau juriul sutei. Juriului i se supuneau de catre judecatori probleme din cele mai variate. Li se cerea un verdict (vere dictum, o judecata adevaAZrata) asupra pretentiilor coroanei, asupra unor treAZburi ale particularilor care obtinu-seAZra autorizatia de a se adresa juriului regelui, asupra unor treburi ale evreilor. Uneori judecatorii si juriul se duceau sa viziteze impreuna inAZchisorile sau faceau un raport asupra modului in care sheriff-ul isi indeplinea indatoririle administrative.

In sfarsit, juriul trebuia sa acuze el insusi pe toti cei din tinut banuiti de felonie, si juratii care neglijau aceasta datorie erau amendati. Mai tarziu rolul de acuzator fu incredinAZtat (si mai este si astazi) unui juriu mai numeros, numit marele juriu, urmand ca micul juriu (petty jury) sa cerceteze dupa aceea daca acuzatia era indreptatita, ceea ce marea garantiile acuzatului. V. E usor de imaginat ca toti englezii fura imeAZdiat mai doritori sa fie judecati de un juriu compus din vecini, lamurit de martori, decat sa reAZcurga la periculoasa ordalie medievala a fierului si a apei. Henric al II-lea decreta in mod intelept ca orice individ cunoscut ca raufacator sa fie expulzat din regat chiar daca ordalia il absolvea.

In 1215 papa interzise proba apei si a focului; fu ascultat. OrdaAZlia prin lupta supravietui inca multa vreme (nefiind abrogata, ramase in vigoare in Anglia pana in secoAZlul al XIX-lea, astfel ca, in 1819, un ucigas cerand sa fie judecat in moAZdul acesta, cei care aveau sa-i respinga cererea fura pusi in mare inAZcurcatura). Regele, favorizand aceste reforme, n-o facea numai din dorinAZta de a da popoarelor sale o justitie dreapAZta. El imbogatea vistieria cu amenzile incasate odiAZnioara de curtile feudale. De altfel insisi judecatorii regelui nu erau totdeauna cinstiti; foarte adeseori puteau fi cumparati; turneele lor aveau drept scop, in afara de administrarea justitiei, si perceperea, prin cele mai aspre mijloace, a veniturilor regale.

Dar, prin aceste cai indirecte, bunul simt si mila castigau, incet, incet, teren. VI. Sistemul judecatorilor "itineranti" dadu nasAZtere curand legii comune, Common Law, aceeasi peste tot. Curtile feudale si populare judecasera in virtutea cutumelor locale, dar un jude care se deAZplasa dintr-un comitat intr-altul era inclinat sa impuna adoptarea de catre toti a celei mai bune cutume. Normele locale nu fura desfiintate, ci, intr-un fel, contopite in creuzetul legii comune. Curtea centrala inregistra preceAZdentele si astfel se forma foarte devreme, in Anglia, o legislatie natioAZnala care acoperea cea mai mare parte a cazurilor.

Alaturi de Common Law supravietui (si mai supraAZvietuieste inca) un sistem legal complementar, acela al Curtilor de echitate, care, in virtutea prerogatiAZvelor regale, nu judeca potrivit cutumei, ci, din contra, ii aduc imbunaAZtatiri, inlaturand lipsurile si nedreptatile ei. Principiul echitatii consta in aceea ca in anuAZmiAZte cazuri regele poate "viola legea penAZtru a asigura dreptatea". O actiuAZne bazata pe ComAZmon Law se punea in miscare printr-un writ, sau manAZdat, un ordin al cancelariei catre un sheriff sau un acuzat, iar o actiune in echitate printr-o petitie adresata regelui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.