Henri Coanda

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.74

nivel: Liceu

Coanda a fost captivat inca de mic copil de puternicii curenti de aer care antre- nau talazurile. Fenomenul vantului l-a preocupat continuu si i-a impins cercetarile spre energia eoliana. De la observarea vantului la ideea curajoasa de a obtine vidul in plina atmosfera nu era decat un pas, dar un pas pe care-l putea face numai un om cu mintea eliberata de catusele cunostiintelor deja dobandite. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Henri Coanda

Coanda a fost captivat inca de mic copil de puternicii curenti de aer care antre- nau talazurile. Fenomenul vantului l-a preocupat continuu si i-a impins cercetarile spre energia eoliana. De la observarea vantului la ideea curajoasa de a obtine vidul in plina atmosfera nu era decat un pas, dar un pas pe care-l putea face numai un om cu mintea eliberata de catusele cunostiintelor deja dobandite.

Efectul Coanda a fost observat la 19 decembrie 1910, in cursul primului zbor aeroreactiv din lume, pe aerodromul din Issy-les-Moulineaux, langa Paris. Urmarind evolutia flacarilor care paraseau ajutajele, Coanda a constat cu surprindere ca acestea In loc sa fie deviate spre exterior de catre placile deflectoare, dimpotriva erau atrase si alipite de peretii fuselajului. La putina vreme dupa aceasta intamplare, Coanda a relatat observatia sa si reputatului specialist in aerodinamica, Theodore von Karman, de la Universitatea din Gottingen care apreciind ca fenomenul reprezinta o descope- rire de valoare, l-a denumit efectul Coanda.

Fenomenul aerodinamic sus-amintit a fost brevetat la 10 octombrie 1934, sub numele de Procedeu si dispozitiv pentru a devia o vana de fluid care patrunde in alt fluid. Coanda remarcase, inca din 1933, ca prelungind una dintre buzele orificiului unui ajutaj de sectiune rectangulara sau inelara si indepartand-o continuu de la direc- tia initiala de curgere, viteza acestei curgeri creste in mod considerabil pentru fiecare marire a unghiului de deflexie. Presiunea finala fiind evident cea a mediului in care se scurge fluidul, fiecarei mariri a vitezei ii corespunde o micsorare a presiunii in ca- nal, presiune care este, in consecinta, inferioara presiunii finale, variatia fiind in functie de patratul vitezei.

Astfel, se poate mari viteza de curgere a unui fluid, care, de la presiunea Pr, dintr-un rezervor, trece la o presiune Po, intr-un alt mediu, fara a se mari nici presiunea initiala, nici temperatura, factori ce actioneaza in procedeele obisnuite asupra vitezei limite in ajutaje. Efectul Coanda este un fenomen caracteristic curgerii jeturilor subtiri in apro- pierea unor pereti solizi, cu profil divergent. Cum se explica fenomenul? Dupa iesi-rea din canal, jetul antreneaza particulele mediului ambiant, in partea in care nu exista voletul si particulele fluide situate intre jet si volet.
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.