Henri Bergson

7x puncte

categorie: Filosofie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Filosofia contemporana, adopta un spirit critic fata de sistemele de referinta, sistematizate in anterior, fata de propriile realizari. Critica constructiva este o particularitate pozitiva a gindirii filozofice, deoarece, in primul rind, ea desemneaza finalizarea unei investigatii, a unui studiu minutios a sistemului respectiv iar in al doilea rind filosoful isi expune propria viziune[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Henri Bergson

Filosofia contemporana, adopta un spirit critic fata de sistemele de referinta, sistematizate in anterior, fata de propriile realizari. Critica constructiva este o particularitate pozitiva a gindirii filozofice, deoarece, in primul rind, ea desemneaza finalizarea unei investigatii, a unui studiu minutios a sistemului respectiv iar in al doilea rind filosoful isi expune propria viziune a lucrurilor, a fenomenelor si proceselor realitatii.

Oricit de nesemnificativa ar fi interpretarea sau solutionarea unor probleme prin faptul formularii lor, autorul contribuie la dezvoltarea ghindirii filosofic. Filosofia contemporana are un caracter social deoarece fiinta umana se realizeaza pe deplin in activitatea sociala, in comunitate. Fiind apreciata ca o forta de producere stiinta si tehnica, probleme dezvoltarii perfectionarii lor sunt in centrul folosofarii unor scoli, a unor orientari. Aceste parcticularitati a filosofiei contemporane o indeparteaza treptat de filosofia moderna.

Studierea filosofiei contemporane impune anumite
dificultati, deoarece s-au adoptat anumite stiluri de filosofare. Deosebim urmatoarele orientari filosifice: materialismul dialetic, soluntarismul, intuitionismul, prendismul, fenomenologia, existentialismul, neotonismul, programismul, pozitivismul si neopozitivismul, postpozitivismul, neorationalismul etc.

In studiile monografice a filosofiei contemporane sunt evidentiate urmatoarele stiluri de gindire: dialectico-materialist, critiast-normativist, dialectic-speculativ, programatic-speculativ, programatic-actional, fenomenologic-intentional, hermeneutic-existential si hermeniutic-structural, analitic-structural si analitic-critic, psihoanalitic-freudian si psihoanalitic-critic s.a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.