Hemostaza

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Se formeaza un tromb plachetar (dop) la suprafata vasului lezat, adica la filamentele de colagen dentate din stratul subendotelial. Placutele se alipesc (adera) la filamentele de colagen dentate. Alipirea este favorizata de eliberarea de ADP de la nivelul endotelial celular din vecinatatea zonei lezate. Aderarea placutelor necesita prezenta unui factor plasmatic (factorul von Willebrand = macroglo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hemostaza

Se formeaza un tromb plachetar (dop) la suprafata vasului lezat, adica la filamentele de colagen dentate din stratul subendotelial. Placutele se alipesc (adera) la filamentele de colagen dentate. Alipirea este favorizata de eliberarea de ADP de la nivelul endotelial celular din vecinatatea zonei lezate. Aderarea placutelor necesita prezenta unui factor plasmatic (factorul von Willebrand = macroglobulina plasmatica) ce are 2 zone "active": cu o parte a moleculei se prinde de stratul subendotelial, de fibrele de colagen dentate iar cu celalalt capat se prinde de receptorii specifici din membrana plachetara.

Absenta f.v.W. reprezinta o anomalie genetica transmisa ereditar (nu se produce aderarea plachetara) → tratament cu transfuzii de plasma proaspata. Factorul e prezent la suprafata plachetelor si la suprafata endoteliului vascular ce probabil il si secreta. Insuficienta de aderare plachetara apare si in boala Bernard Soulier in care nu lipseste f.v.W., dar apare insuficienta de aderare pentru ca lipsesc receptorii pentru f.v.W. de pe plachete. Peste stratule de plachete alipite la stratul subendotelial lezat se alipesc noi placute sanguine, fenomen numit agregare plachetara (favorizata de Ca, ADP, trombina).

Factorul v.W. circula legat de FVIIIc. ADP face placutele sangvine lipicioase si favorizeaza metamorfoza vascoasa. In prezenta factorilor preagreganti (inclusiv ADP) in placute, din granulatii se elibereaza Ca. Cresterea concentratieei de Ca in citoplasma duce la contractia miofilamentelor (actomiozina); in urma contractiilor se elibereaza la exterior continutul granulotubular; in prezenta Ca se activeaza pe fata interna a membranei fosfolipaza A care de sprinde din fosfolipidele din membrana ACIDUL ARAHIDONIC.

Independent de Ca se activeaza pe fata interna a membranei o fosfolipida C care rupe din membrana o serie de precursori DAG (diacilglicerol) convertit si el in acid arahidonic. In prezenta unei lipooxigenaze acidul arahidonic da nastere la leucotriene, mediatorii inflamatiilor si reactiilor alergice. In prezenta unei ciclooxigenaze da nastere unei substante: condoperoxid ciclic care pe cai diferite da nastere TxA2, prostaglandinelor E2 si F2α (rol preagregant si in vasoconstrictie), prostaciclinelor C1 (efect antiagregant si rol in vasodilatatie).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.