Hemofilia

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.58

nivel: Liceu

Hemofilia este o boala permanenta. Majoritatea oamenilor cu hemofilie pot duce o viata normala, productiva, cu ajutorul unui tratament medicamentos corect si printr-o autoingrijire corespunzatoare. Fara tratament, hemoragiile recurente in articulatii pot produce durere cronica si slabiciune, putand contribui chiar la distrugerea articulatiei. Hemoragiile din muschi si din tesuturile moi pot produc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hemofilia

Hemofilia este o boala permanenta. Majoritatea oamenilor cu hemofilie pot duce o viata normala, productiva, cu ajutorul unui tratament medicamentos corect si printr-o autoingrijire corespunzatoare. Fara tratament, hemoragiile recurente in articulatii pot produce durere cronica si slabiciune, putand contribui chiar la distrugerea articulatiei. Hemoragiile din muschi si din tesuturile moi pot produce compresie pe nervi, ducand la aparitia durerii, rigiditatii si amortelilor.

In lipsa tratamentului adecvat, pot aparea chiar distrugere nervoasa permanenta si atrofia musculara. Daca apar hemoragii la nivelul capului, gatului sau tractului digestiv, afectiunea este considerata extrem de serioasa. Este importanta tratarea prompta a unor asemenea episoade. In cazul persoanelor cu istoric familial care urmeaza sa aiba un copil, sunt recomandate testele prenatale si consilierea genetica. Problemele majore pentru cei cu hemofilie nu sunt leziunile externe, superficiale care pot fi usor tratate prin compresie si pansare, ci hemoragiile interne necontrolabile. Sangerarile severe apar des si chiar spontan, fara o cauza aparenta.

Tratamentul variaza in functie de severitatea bolii. Daca aveti hemofilia A usoara, episoadele de sangerare se pot trata prin injectarea venoasa a desmopresinei. Aceasta substanta ajuta la oprirea hemoragiei prin stimularea eliberarii de factor VIII si a vasoconstrictiei. Daca aveti hemofilie B sau o forma severa de hemofilia A, episoadele hemoragice pot fi oprite doar dupa administrarea de derivate de factori ai coagularii de la donatorii umani de sange sau de produse obtinute prin inginerie genetica, numite factori de coagulare recombinati. In cazul deficitului de factor XI, sunt utilizate transfuziile de plasma pentru oprirea episoadelor hemoragice.

Administrarea de factori ai coagularii de 2-3 ori pe saptamana poate preveni sangerarile din hemofiliile A si B. Medicul te poate instrui cum sa iti administrezi desmopresina sau factori de coagulare acasa, fara a fi necesara spitalizarea. In functie de severitatea hemofiliei, poate fi necesara luarea unor masuri suplimentare pentru minimalizarea sangerarilor pe parcursul activitatii fizice, procedurilor chirurgicale sau stomatologice. Uneori, boala este mai greu controlabila datorita dezvoltarii unor anticorpi impotriva factorilor de coagulare utilizati in tratament.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.