Hematiile

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Hematiile sunt celule anucleate cu diametrul de 7 - 7,2m. Hematiile cu dimensiuni mai mici se numesc microcite (microcitoza), cele cu diametrul de 9m sunt macrocite iar cele cu diametrul peste 11 m sunt megalocite. Daca pe un frotiu de sange periferic exista hematii cu dimensiuni diferite = anizocitoza. Forma hematiilor este de disc biconcav. Daca pe frotiu apar hematii cu forme anormale = poikilo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hematiile

Hematiile sunt celule anucleate cu diametrul de 7 - 7,2m. Hematiile cu dimensiuni mai mici se numesc microcite (microcitoza), cele cu diametrul de 9m sunt macrocite iar cele cu diametrul peste 11 m sunt megalocite. Daca pe un frotiu de sange periferic exista hematii cu dimensiuni diferite = anizocitoza. Forma hematiilor este de disc biconcav. Daca pe frotiu apar hematii cu forme anormale = poikilocitoza.
In sangele periferic, pe langa hematiile mature exista 1% hematii tinere incomplet maturizate, cu resturi de nucleu, numite reticulocite.

Cand procentul de reticulocite depaseste 1% = reticulocitoza (apare normal dupa o hemoragie sau in adaptarea rapida la altitudine).
Structura functionala a hematiilor Hematiile nu au nucleu, reticol endoplasmic si mitocondrii deci nu pot sintetiza proteine de structura sau protein-enzime si au metabolism anaerob. Sistemele enzimatice se consuma in timp. Membrana este trilaminata, cu doua straturi proteice: extern si intern si un bistrat lipidic in centru.
Proteinele de membrana sunt:

a) - proteinele din stratul extern care sunt proteine canal, proteine pompe inonice si proteine cu structura de antigen (marker Ag), care determina clasificarea in grupe sanguine. Hematiile nu au pe suprafata CMH I. Proteinele canal determina permeabilitatea diferentiata a membranei: permeabilitate mare pentru Cl- si HCO-3, permeabilitate scazuta pentru Na+ si K+ si impermeabile pentru Ca si Mg.

b) - proteinele din stratul intern sunt proteine de citoschelet
Stratul central bilipidic are inspre exterior lecitine si spre interior cefaline. In cursul activitatii celulare cefalinele sar in stratul extern si apoi sunt readuse la loc de enzima translocaza (fenomen de flip-flop). O data cu imbatranirea hematiei translocaza se consuma, fenomenul de flip-flop nu se mai produce si cefalinele ramase in stratul extern sunt semn pentru macrofage care vor face hemoliza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.