Heidegger si Parmenide

7x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.54

nivel: Facultate

Ființările inerțiale sau cele simplu prezente (piatra sau animalul) nu se interoghează privitor la sensul lui a fi. Așadar, reperele principale ale filosofiei heideggeriene înseamnă orizont ontologic. Perplexitatea și uimirea sunt referitoare la sensul Ființei.

Metafizica sau trecerea de la unu la multiplu reprezintă orizontul secundar ce trebuie depășit ontologic. filosofia parmen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Heidegger si Parmenide

Ființările inerțiale sau cele simplu prezente (piatra sau animalul) nu se interoghează privitor la sensul lui a fi. Așadar, reperele principale ale filosofiei heideggeriene înseamnă orizont ontologic. Perplexitatea și uimirea sunt referitoare la sensul Ființei.

Metafizica sau trecerea de la unu la multiplu reprezintă orizontul secundar ce trebuie depășit ontologic. filosofia parmenidiană se înscrie în acest orizont. Avem de a face cu instituire ontologică a Ființei și cu modalitatea de inteligibilizare a acesteia. Existența, multiplicitatea sunt eliminate de eleat din orizontul demersului său filosofic.

Cum întemeiază Ființa nu este întrebarea filosofiei parmenidiene. Cum gândim Ființa este întrebarea fundamentală în ontologie. O astfel de întrebare atrage după sine un univers secundar inclus în orizontul întrebării și anume acela referitor la condițiile de posibilitate ale gândirii Ființei. Dacă Ființa poate fi gândită înseamnă că putem vorbi despre aceste condiții de posibilitate.

Vom înfățișa cele trei condiții de posibilitate privitoare la instituirea ontologică a Ființei, folosindu-ne de orizontul gândirii heideggeriene.Deosebirea fundamentală în cazul celor două filosofii se referă la modul în care este înțeleasă Ființa. În cazul filosofiei lui Parmenide, Ființa este unică, nenăscută, nepieritoare, etc., deoarece este unicul temei în orizontul ontologic.

Instituirea Ființei trebuia să se facă în orizontul unicității. Toată multiplicitatea lucrurilor existente se datorează unei Ființe unice, a unui temei unic. Heidegger consideră că nu mai avem de a face cu o Ființă unică, ci de fiecare dată Ființa este Ființa unei ființări. În cazul Dasein-ului, fiecare are o ființă a sa proprie. Aceasta se construiește ontologic, pas cu pas în orizontul temporalității odată cu actualizarea fiecărei posibilități de a exista.

Toate posibilitățile existenței Dasein-ului alcătuiesc proiectul său ontologic. Avem, așadar identitate și diferență în cazul celor două filosofii. Diferențele le-am trasat în linii mari, identitatea este actualul moment al demersului nostru și înseamnă să reconstruim instituirea ontologică a Ființei parmenidiene folosindu-ne de gândul heideggerian.

Pentru început sunt necesare câteva precizări în legătură cu cadrul filosofic, în care Parmenide și-a construit viziunea filosofică. Conform lui Diogene Laertios, Parmenides din Elea s-ar fi născut „către cea de a 69-a olimpiadă”, adică cam pe la 504-501 î.d.Ch.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.