Hazarde si riscuri vulcanice

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Cei trei factori controleaza viscozitatea magmei care da caracterul eruptiei Magmele mai fierbinti sunt mai putin vascoase.
Continut ridicat de silice al magmei determinea o mare vascozitate (ex. lavele riolitice) si prin urmare un caracter exploziv manifestarii (Tab.1).Continutul scazut de silice defineste lave fluide (ex. lavele bazaltice) cu potential de curgere linistita, fara manife[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hazarde si riscuri vulcanice

Cei trei factori controleaza viscozitatea magmei care da caracterul eruptiei Magmele mai fierbinti sunt mai putin vascoase.
Continut ridicat de silice al magmei determinea o mare vascozitate (ex. lavele riolitice) si prin urmare un caracter exploziv manifestarii (Tab.1).Continutul scazut de silice defineste lave fluide (ex. lavele bazaltice) cu potential de curgere linistita, fara manifestari violente.

In ceea ce priveste gazele dizolvate (volatilele), acestea se elimina in apropierea suprafetei, produc forta de extrudere a lavei si cuprind in principal vapori de apa si dioxid de carbon. Practic, violenta unei eruptii reprezinta usurinta cu care se elimina gazele.
Sunt cele mai periculoase produse ale activitatii vulcanice. Miscarea rapida a acestora pe pantele vulcanului poate ucide oamenii inainte ca ei sa fie evacuati si poate provoca daune materiale pe mari suprafete.
Mt. Pelee in 1902

Norii arzatori incandescenti s-au deplasat cu viteza de 90 - 100 km/h. Au antrenat cu ei o mare cantitate de cenusa incinsa la 100 - 2500C. Aceste gaze au distrus totul pe o raza de 20 km, omorand aproape toti locuitorii orasului St. Pierre (au existat 2 supravietuitori!), circa 30.000 victime.Laharii Torentii de noroi se deplaseaza cu repeziciune pe versantii vulcanilor. Acestia pot antrena si blocuri mari de roca in drumul lor si pot produce un insemnat numar de victime.

Nevada de Ruiz (Columbia), 1985 Eruptia acestui vulcan cu ghetari constituie cea mai mare catastrofa vulcanica din istoria Americii de Sud, soldata cu 22.000 morti. Aceasta eruptie a fost prevazuta cu un an inainte, totusi urmarile au fost dezastruoase datorita gradului mare de populare a zonei.Puhoaiele de noroi, piatra incandescenta, copaci dezradacinati au format mase enorme care au acoperit orasul Armero si alte multe sate pana la 40 km distanta de vulcan.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.