Harap alb

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.20

nivel: Gimnaziu

Cu ajutorul basmului, generatii intregi de oameni simpli au trecut peste grijile zilnice, refugiindu-se intr-o lume pe care si-o doreau si in realitate si in care intotdeauna binerele invinge raul. Aceasta este de-altfel, alaturi de ideea de fantastic,cea mai importanta trasatura a basmului,constituindu-se in tema acestuia.

...........................................................[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Harap alb

Cu ajutorul basmului, generatii intregi de oameni simpli au trecut peste grijile zilnice, refugiindu-se intr-o lume pe care si-o doreau si in realitate si in care intotdeauna binerele invinge raul. Aceasta este de-altfel, alaturi de ideea de fantastic,cea mai importanta trasatura a basmului,constituindu-se in tema acestuia.

...............................................................................................

Ca orice personaj de basm, Harap-Alb nu e descris d.p.d.v fizic. Singurele amanunte privesc forta sa fizica care si aceasta se datoreaza calului, pentru ca el reuseste sa-l invinga pe urs care era de fapt tatal sau deghizat, doar pentru ca nu i se sperie calul.

Caracterizarea morala si psihologica este insa bine reprezentata, autorul folosind atat modalitati directe de ilustrare a insusirilor personajelor cat si modalitati indirecte.

Numele pe care il primeste este edificator pentru statutul psihologic de fiinta obisnuita, a carei complexitate este data de contrastul alb-negru (sugerat de substantivul >>Harap >>).

Tineretea sa este in acelasi timp un avantaj si un neajuns. Harap-Alb e idealist si sufera atunci cand fratii lui sunt criticati de tatal sau. Pe de alta parte insa, tineretea il impiedica sa vada dincolo de aparente si sa gaseasca solutii care sa-l ajute sa iasa din situatii limita.

Astfel, desi isi da seama in cele din urma ca cersetoarea este Sf. Duminica, pica urmatorul test care consta in identificarea calului potrivit. Il respinge de doua ori pe calul << grebanos, duparos si slab de-i numarai coastele >> , singurul insa care mananca jaratec, fiindca ii este rusine de infatisarea acestuia.

Dupa ce spanul il transforma in sluga si il obliga la cele trei probe, Harap-Alb are nevoie de sprijinul Sf.Duminica si al calului care il ajuta sa fure salatile din gradina ursului si sa-l ucida pe cerb.

Lipsa de experienta este insa dublata de o inteligenta nativa si de o capacitate de a judeca in mod corect situatiile. Cand tatal sau vede ce cal si-a adus, fiul ii raspunde ca nu vrea sa fie luat la ochi, astfel incat si-a ales un cal modest.

Loialitatea este o trasatura care-l aproprie de cavalerii medievali. Desi este pe nedrept adus la stadiul de sluga, Harap-Alb ii ramane loial spanului pentru a nu-si incalca juramantul.

Trasaturile morale ale personajului sunt fie native, fie dobandite pe parcursul vietii. Una dintre cele dobandite este increderea in sine, care se intensifica treptat pe masura ce Harap-Alb duce la bun sfarsit insarcinarile primite. Astfel, daca salatile din gradina ursului au fost furate mai ales cu ajutorul Sf. Duminica, capcana intinsa cerbului a fost construita impreuna cu Harap-Alb. Tot el este cel care il ucide pe cerb si ii ia pielea evitand sa fie ucis de ochiul acestuia.

In cele din urma, plecand sa o aduca pe fata imparatului Ros, Harap-Alb nu mai cere ajutorul Sfintei Duminica.
De-a lungul acestui drum, Harap-Alb isi dovedeste o parte din calitatile dobandite, prezentate in mod indirect de catre autor : vede dincolo de aparenta grotesca a celor cinci care i se vor alatura, ii accepta asa cum sunt si imparte cu ei atat binele cat si raul. Cand Gerila se supara fiindca e luat in ras de ceilalti, Harap-Alb se dovedeste a fi diplomat, aplanand conflictul.

Prietenia este o alta calitate dovedita in aceste momente si tot acum se dezvaluie a fi milos cu fiintele slabe si neajutorate precum albinele si furnicile.

Autocaracterizarea, ca varietate a caracterizarii indirecte este o modalitate prin care personajul isi prezinta imaginea in oglinda. De cele mai multe ori, Harap-Alb se destainuie in fata calului si a Sf. Duminici. Lor le arata ingrijorarile, ezitarile, supararea si uneori ura care-i framanta sufletul : << Si de-as muri mai de graba, sa scap odata de zbucium ; decat asa viata mai bine moarte de o mie de ori. >>. Cuprins de deznadejde, exclama la un moment dat : << Ma pricep eu tare bine ce ar trebuie sa fac... Dar m-am deprins a tara dupa mine o viata ticaloasa “.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.