Harap Alb apartenenta la basm

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.00

nivel: Liceu

Tot la nivel comozitional dubla interdictie ("sa te feresti de omul Span si omul Ros")adresata de Crai fiului sau ,dupa ce acesta trece proba la care il supune, genereaza doua structuri diferite. Pe de o parte insotirea cu omul span determina o extensie narativa prin setul de probe la care va fi supus( sa aduca salate din gradina ursului,pielea si capul cu nestemate al cerbului si pe fata lui Ros[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Harap Alb apartenenta la basm

Tot la nivel comozitional dubla interdictie ("sa te feresti de omul Span si omul Ros")adresata de Crai fiului sau ,dupa ce acesta trece proba la care il supune, genereaza doua structuri diferite. Pe de o parte insotirea cu omul span determina o extensie narativa prin setul de probe la care va fi supus( sa aduca salate din gradina ursului,pielea si capul cu nestemate al cerbului si pe fata lui Ros Imparat), pe de alta parte incalcarea interdictiei il va duce in final pe erou in imparatia lui ros Imparat unde va fi supus altor probe.
Un alt element ce diferentiaza textul lui Creanga de cel popular este ratacirea prin padure a eroului care, intr-un mod miraculos, este parasit de orice sprijin din partea Sfintei sau a adjuvantilor. Padurea este valorizata ca un spatiu sacru, labirintic, un loc al initierii, de confruntare cu numeroase probe si semne care deslusesc drumul sau dimpotriva induc in eroare.

Ratacirea prin padure are o functie epica precisa: ea determina incalcarea interdictiei impuse de tata si genereaza celelalte structuri narative. Din aceasta perspectiva, tot ceea ce urmeaza poate fi privit ca o pedeapsa pentru neascultarea de parinti, in conformitate cu etica populara.

Padurea este un loc al ispitei ce se materializeaza sub infatisarea Spanului. Tot aici asistam si la schimbul de identitate dintre erou si Span in urma caruia eroul capata o noua identitate-Harap-Alb si un nou statut, cel de sluga.

Tot la nivel compozitional apare fantasticul care, spre deosebire de basmul popular, aici este umanizat si localizat, nu mai infatosaza lumi inexistente - celalalt raram -personaje neverosimile, structuri umane inventate si fara legatura directa cu realitatea imediata.
La nivelul personajelor, comun cu basmul popular este prezenta adjuvantilor (a albinelor si furnicilor), care semnifica alegoric puterile initiatice pe care neofitul le va obtine de-a lungul drumului initierii.

Aceeasi functie este indeplinita si de cei "cinci monstrii simpatici" (G. Calinescu) - Gerila, Flamanzila, Ochila, Setila, Pasari Lati-Lungila care au o personalitate distincta in basm si stiu sa faca doar un singur lucru. Fiecare dintre acestia simbolizeaza puterea la limita ei maxima,supraumana. Ei isi vor dovedi utilitatea in probele la care Ros Imparat il va supune pe erou. Portretele acestor personaje sunt realizate fie cu ajutorul tehnicii caricaturii si grotescului, fie prin tehnica acumularii paradoxale a detaliilor.

Imaginea eroului titular al basmului, Harap-Alb, este diferita de cea a eroului din basmul popular. Creanga regandeste conditia eroica in sensul ca raul nu mai este infrant prin confruntare directa ci printr-o reduplicare a binelui. Alternanta alb-negru in opinia lui Vasile Lovinescu poate semnifica binele si raul, viata si moartea,inceputul si sfarsitul.-Folosind acest antroponim Creanga individualizeaza un tip uman , detasandu-se de basmul popular in care eroul ramane un nume generic.

O figura aparte in cadrul basmului ramane cea a Spanului,falsul erou, care prin nume trimite la rau - in cadrul societatii arhaice, omul Span ,ca de altfel si omul Rosu , erau considerati, din cauza anomaliilor fizice, o intruchipare a Diavolului.

In ceea ce priveste simbolistica basmului aceasta este complexa.Drumul eroului fiind unul initiatic Moartea, ca o componenta a scenariului initiatic este simbolizata de-a lungul intregului basm prin coborarea in fantana a eroului si primirea unei noi identitati echivaleaza cu un botez, o moarte si o renastere ritualica, fantana reprezentand un loc de regasire a sinelui prin oglindire.

Folcloristul rus V.I.Propp afirma ca aceste verificari la care e supus Harap-Alb au darul de a arata socrului si miresei daca tanarul a trecut prin ritualul de initiere, daca detine puterile magice ale celui care a fost in lumea de dincolo.

Un alt aspect ce diferentiaza opera lui Creanga de cea populara este arta narativa a lui Creanga, care difera prin ritmul povestirii, care e sustinut si vioi, prin detaliile actiunilor, gesturilor si starilor sufletesti si prin dialog.

Ritmul vioi este sustinut de relatarea faptelor la imperfect, care pe parcurs este inlocuit cu prezentul.

O alta marca a operei lui Creanga este oralitatea, care confera basmului o tonalitate fireasca, de exprimare vie. Indici lexicali semantici ai oralitatii sunt: expresiile onomatopeice, interjectiile si verbele imitative("hat", "trosc", "pleosc") zicerile tipice("toate ca toate", "de voie de nevoie"), expresiile populare, zicatorile("rau cu rau dar mai rau fara rau"), interjectiile si exclamatiile("Ce rau s-a speriat!"),dativul etic(,,Si mi ti-l insfaca")etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.