Harap Alb - povestirea pe momentele subiectului

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.47

nivel: Liceu

Harap Alb - povestirea pe momentele subiectului - Ajunși la o fântână care "nu avea nici roată, nici cumpănă, ci numai o scară de coborât până la apă", spânul intră în puț, umple plosca, apoi îl sfătuiește pe fiul craiului să coboare și el ca să se răcorească. Tânărul îl ascultă pe spân, dar acesta trântește capacul peste gura fântânii și-1 amenință că dacă nu-i povestește totul despre el, "cine e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Harap Alb - povestirea pe momentele subiectului

Harap Alb - povestirea pe momentele subiectului - Ajunși la o fântână care "nu avea nici roată, nici cumpănă, ci numai o scară de coborât până la apă", spânul intră în puț, umple plosca, apoi îl sfătuiește pe fiul craiului să coboare și el ca să se răcorească. Tânărul îl ascultă pe spân, dar acesta trântește capacul peste gura fântânii și-1 amenință că dacă nu-i povestește totul despre el, "cine ești, de unde vii, și încotro te duci", acolo îi vor putrezi oasele. Sub amenințarea morții, feciorul de crai jură "pe ascuțișul paloșului" că va fi sluga supusă a spânului, care se va da drept nepotul împăratului și că va păstra taina "până când va muri și iar va învia", anticipând astfel finalul basmului. Spânul îi dă numele de Harap-Alb, care-1 va sluji cu credință, respectându-și jurământul făcut.

Desfășurarea acțiunii începe odată cu sosirea la palatul împăratului Verde, unde Spânul se dă drept nepotul său și, înfumurat peste măsură, îl trimite pe Harap-Alb să stea la grajduri, să aibă grijă de calul lui, că altfel va fi "vai de pielea ta", dându-i și o palmă - "ca să ții minte ce ți-am spus"-, că altfel "prinde mămăliga coajă". De remarcat este aici elipsa narativă, adică trecerea sub tăcere a secvenței călătoriei făcute de erou ca slugă a spânului până la împărăția unchiului său, naratorul sugerând numai că aceasta s-a efectuat.

Basmul este structurat în mai multe episoade înlănțuite, care se constituie în tot atâtea probe la care este supus protagonistul. într-o zi, având la masă "niște salăți foarte minunate", care se căpătau cu multă greutate, spânul hotărăște să-și trimită sluga să-i aducă acele bunătăți din grădina ursului. Calul fabulos îl duce în zbor pe Harap-Alb la Sfânta Duminică, iar aceasta îl ajută să-și îndeplinească misiunea și să treacă proba. Următorul episod are loc după alte câteva zile, când împăratul îi arată spânului niște pietre prețioase foarte frumoase, iar acesta își trimite sluga să-i aducă "pielea cerbului cu cap cu tot, așa bătute cu pietre scumpe, cum se găsesc". Din nou Sfânta Duminică îl ajută pe Harap-Alb să ia pielea și capul cerbului pe care se aflau nestematele și să le ducă spânului, eroul trecând cu bine și această probă fabuloasă.

După un timp, împăratul dă un ospăț foarte mare în cinstea nepotului său, la care a invitat împărați, crai, voievozi "și alte fețe cinstite", în timpul petrecerii, incitat de poveștile bizare despre fata Împăratului Roș, spânul îi poruncește lui Harap-Alb să i-o aducă degrabă pe această tânără, că altfel "te-ai dus de pe fața pământului".
Harap-Alb, gândindu-se la sfatul pe care i-1 dăduse tatăl său, acela de a se feri de omul spân și de omul roș, este înspăimântat, plângându-se calului: "parcă dracul vrăjește, de n-apuc bine a scăpa din una și dau peste alta", apoi pornesc împreună către Roșu împărat. Episodul călătoriei este alcătuit din mai multe secvențe narative.

Pe un pod, Harap-Alb întâlnește o nuntă de furnici și trece prin apă ca să nu curme "viața atâtor gâzulițe nevinovate". Regina furnicilor îi dă voinicului o aripioară, ca atunci când va crede că are nevoie de ea să dea foc aripii. După un timp, călătorii văd un roi de albine care se învârteau bezmetice, neavând pe ce să se așeze. Atunci, Harap-Alb își scoate pălăria, o așază pe pământ cu gura în sus, iar albinele se îngrămădesc acolo. Voinicul cioplește un buștean și le face un adăpost, după care crăiasa albinelor îi dă o aripă, ca, în caz de nevoie, Harap-Alb să-i dea foc și ea va veni în ajutor.

Acțiunea continuă cu formule mediane -"Mai merge el cât merge"- și Harap-Alb întâlnește, pe rând, cinci personaje fabuloase, descrise detaliat de narator: Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă și Păsări-Lăți-Lungilă. Călătoria alături de cei cinci oameni ciudați este plină de peripeții, că "pe unde treceau, pârjol făceau". Harap-Alb le este tovarăș "și la pagubă și la câștig" și se poartă prietenos cu fiecare, întrucât simțea că va avea nevoie de ei la curtea împăratului Roș, despre care aflase că "era un om pâclișit (negru la suflet) și răutăcios la culme". De aceea, flăcăul consideră că "la unul fără suflet", cum era împăratul, era nevoie de "unul fără de lege", sperând că, "din cinci nespălați" câți erau, i-o veni "vreunul de hac", conform proverbului: "Lumea asta e pe dos,/ Toate merg cu capu-n jos/ Puțini suie, mulți coboară,/ Unul macină la moară."

Într-un târziu, ajung cu toții la împărăție - episodul de la curtea Împăratului Roșu fiind introdus de formula mediană "Dumnezeu să ne ție, că cuvântul din poveste, înainte mult mai este" - unde Împăratul Roș îi supune la probe fabuloase și foarte periculoase, care se constituie în secvențe narative. Mai întâi îi cazează într-o casă de aramă, căreia i se dă foc pe dedesubt, dar Gerilă suflă de trei ori, "cu buzișoarele sale cele iscusite" și casa rămâne "nici fierbinte, nici rece", tocmai bună de dormit într-însă. Următoarea probă este un ospăț cu foarte multe bucate și băutură, pe care Flămânzilă și Setilă le fac să dispară într-o clipă, apoi încep să strige în gura mare, unul că "moare de foame" și celălalt "că crapă de sete", spre disperarea împăratului, care nu-și putea crede ochilor.

Cerând încă o dată fata, Harap-Alb este supus unei alte probe. El primește zece banițe de "sămânță de mac, amestecată cu una de năsip mărunțel" și porunca de a alege până dimineață macul de nisip Atunci Harap-Alb își amintește de crăiasa furnicilor, dă foc aripioarei și într-o clipă o droaie de furnici, "câtă frunză și iarbă" au ales "năsipul de o parte și macul de artă parte", fiind și aceasta o secvență fabuloasă specifică basmelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.