Harap-Alb caracterizare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.25

nivel: Liceu

,,Povestea lui Harap-Alb", cel mai reprezentativ basm al lui Ion Creanga a fost publicat in revista ,,Convorbiri literare" la 1 august 1877, a fost reprodus de Mihai Eminescu in ziarul ,,Timpul" in acelasi an. A fost tradus in limba germana si publicat in ,,Rumanische Revue" in 1886, apoi transpus in italiana, franceza si engleza, incat a capatat repede circulatie europeana.

Basmul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Harap-Alb caracterizare

,,Povestea lui Harap-Alb", cel mai reprezentativ basm al lui Ion Creanga a fost publicat in revista ,,Convorbiri literare" la 1 august 1877, a fost reprodus de Mihai Eminescu in ziarul ,,Timpul" in acelasi an. A fost tradus in limba germana si publicat in ,,Rumanische Revue" in 1886, apoi transpus in italiana, franceza si engleza, incat a capatat repede circulatie europeana.

Basmul este o naraţiune de mare întindere, în care întâmpările reale se împletesc cu cele fantastic, fiind săvârşite atât de personaje reale, cât şi de personaje cu puteri supraomeneşti care reprezintă forţele binelui şi ale răului, din a căror confruntare iese învingător binele.

Este o specie a genului epic, în proză, care relatează întâmplări fantastice, împletite cu unele reale, acţiunea este convenţională, schemele narative sunt lineare.
Personajele, unele reprezintă binele, altele simbolizează răul.
Basmul are o structură unică:
- are formule specifice de început: ,,a fost odată ca niciodată", care sugerează vag timpul;
- formule de mijloc: ,,şi merse, şi merse...", care ne arată că întâmplările nu s-au isprăvit;
- formule de sfârşit: ,,şi încălecai pe-o şa şi vă spusei dumneavoastră aşa", care au rolul de a duce cititorul la realitate.

Conform celor mai cunoscute definitii, tema basmului este lupta dintre bine si rau, cu triumful binelui. Cu alte cuvinte, eroul lupta pentru impunerea unor valori morale si etice: corectitudine, onoare, iubire liber consimtita, etc... Cel care nu respecta codul este pedepsit, dar si iertat alteori , oferindu-i-se sansa reintegrarii.
In basmul cult, lucrurile se pot complica. Nu in totdeauna raul este pedepsit cum se cuvine, sau in orice caz, pedepsirea lui este interpretabila, ca in Ivan Turbinca.
Tema basmului ,,Harap-Alb" este aceeasi ca a basmrlor populare, in genere: triumful binelui asupra raului. ,,Povesttea lui Harap-Alb" e un chip de a dovedi ca omul de soi bun se vadeste de sub orice strai si la orice varsta"

Titlul neobijnuit al basmului evdentiaza dubla personalitate a protagonistului, reprezentata printr-o identitate reala (de tanar print) si una aparenta (de sluga a Spanului); totodata, acesta reflecta, prin contrastul cromatic ,,negru-alb", armonizarea defectelor si a calitatilor umane, dintre care primele sunt necesare pentru a le verifica pe ultimele.
O alta explicatie a acestui nume (care uneste doua contrarii) ar putea proveni din ,,nasterea" simbolica a eroului : cea care il ajuta mereu este Sfanta Duminica ; de asemenea atingand ,,soarele cu picioarele" si ,,luna cu mana" el este ,,botezat" intru soare si noapte ca Luceafarul, iar ,,cununa" pe care si-o cauta prin nori ii v-a aduce un destin imparatesc si unic.

Harap-Alb asemenea oricarui Fat-Frumos din basmul popular este: personaj principal, fiind prezent in toate momentele subiectului, pozitiv, protagonist, real si nu fabulos Este de asemenea un personaj rotund; nu este doar fiul de imparat si mezinul mai inzestrat decat ceilalti, ci o fiinta complexa, cu defecte si calitati. Desi este atat de mult ajutat de ceilalti si poate fi considerat de lectorul inocent o simpla marioneta, totusi calitatile ii sunt relevate in fraze ezoterice: inteligent, intelept, bun, sociabil, vesel. Invata din greseli, progreseaza si cu fiecare secventa este mai aproape de summumul initierii. Daca personajul de basm are firea turnata, Harap-Alb se transforma, evolueaza; eroul de basm colinda lumea in cautarea de fapte vitejesti, pe cand Harap-Alb are ca scop desavarsirea sa spirituala..
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.