Hanul Ancutei fisa de lectura

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.73

nivel: Liceu

Referat despre Hanul Ancutei fisa de lectura
- Rezumatul la povestirea "Cealalta Ancuta"
Incepu si coropcarul sa povesteasca din vremea cand era el mai tanar cum un arnaut pe nume Costea Caruntu care a prins un razes nebun, Todirita Catana, care a fugit cu duduca Varvara, sora vornicului Bobeica.

Boierul decide sa o trimita pe duduca la Manastirea Agapia, iar pe razes [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hanul Ancutei fisa de lectura

Referat despre Hanul Ancutei fisa de lectura
- Rezumatul la povestirea "Cealalta Ancuta"
Incepu si coropcarul sa povesteasca din vremea cand era el mai tanar cum un arnaut pe nume Costea Caruntu care a prins un razes nebun, Todirita Catana, care a fugit cu duduca Varvara, sora vornicului Bobeica.

Boierul decide sa o trimita pe duduca la Manastirea Agapia, iar pe razes sa il inchida in turnul Goliei si sa stea acolo pana la decizia lui Voda. Dar intr-o zi Todirita a scapat din turn si Costea a trimis oameni sa il gaseasca si sa i-l aduca mort, dar mai era ceva, se banuia ca el ar fi luat-o pe drumul pe care mergea si duduca. Mergand el a ajuns la Hanul Ancutei, iar aceasta l-a indemnat sa nu mai continue drumul, dar el a spus ca pentru dragoste face orice si a cazut prada arnautilor.

- Personajele episodice aparute sunt Costea Caruntu, Todirita Catana si duduca Varvara. Naratorul este coropcarul.

- Referat la povestirea "Judet al sarmanilor"
Un cioban care pana atunci a ascultat povestile celorlalti a socotit ca e si randul lui sa zica ceva si a inceput sa povesteasca despre un prieten de-al lui care era vaduv, dar se mai insurase. Intr-o zi acest prieten a aflat ca Ilinca, sotia lui, se ducea tot timpul la boierul care le era vecin si s-a suparat rau. S-a dus acasa si a intrebat-o unde a fost, dar femeia il mintea ca nu a fost niciunde si cand a plecat iar de acasa prietenul ciobanului aceasta s-a dus iar la boier. Boierul o vroia pe femeie si l-a torturat pe prietenul ciobanului mult timp ca sa nu se mai impotriveasca boierului. Acest prieten era si el cioban si s-a dus sus in munti, iar intr-o seara a venit un hot pe nume Vasile cel Mare care l-a ajutat pe cioban sa il tortureze si sa il omoare pe boier.

- Personajele episodice aparute in aceasta povestire sunt boierul, prietenul ciobanului, Ilinca si Vasile ce Mare, hotul. Naratorul este ciobanul.

- Rezumat la povestirea "Negustor lipscan"
La hanul Ancutei au venit un negustor cu niste carausi.
Intrand in han Ancuta l-a recunoscut, pe acest negustor il chema Damain Cristisor. Band vin Damain a inceput a povesti cum e viata nemtilor, ei aveau trenuri pe care negustorul le-a descris ca niste carute fara cai care merg pe niste sine singure, doar cu foc. Barbatilor le-a placut ideea, dar singurul care nu credea era ciobanul, venit de la munte nu prea stia el despre trenuri sau ca la nemti se bea bere si ca si fete si baieti merg la scoala.

Acest negustor aducea bijuterii pentru femei si la un moment dat s-a dus la Ancuta si i-a legat de gat un lant cu margaritare, iar hangita isteata s-a strecurat prin mainile lui si a alergat spre han.
- Personajul principal episodic este negustorul, care de asemenea este naratorul aceste povestiri.

- Rezumat la povestirea "Orb sarac"
Un mosneag orb se apropie de masa unde stateau barbatii si incepe sa vorbeasca despre cum a ramas el orb. Incepand sa povesteasca barbatii au ramas uimiti ca batranul era orb dar putea sa cante la cimpoi. Ciobanul i-a spus sa cante si orbul a inceput a canta din cimpoi si din voce. Dupa ce a terminat cantecul, ceilalti erau curiosi sa afle din ce cauza nu mai vedea de cand era mic batranul.

El le-a povestit cum s-a invatat tot timpul sa cerseasca si cand era mic cum era un om care nu era orb, dar se prefacea ca sa faca si el rost de niste bani, dar macar era credincios si se ducea tot timpul la biserica si asa ii erau iertate pacatele. A spus mai multe orbul sarac de i-a mirat pe toti care il ascultau
- Personajul episodic principal care este si narator este orbul.
- Rezumat la povestirea "Istoria Zahariei Fantanarul"
Matusa Salomie avea grija de orb si s-a luat si ea in vorba cu ei si au inceput sa vorbeasca despre un fantanar pe nume Zaharia si despre intamplare de-a lui.

l-au chemat sipe badica Zaharie sa povesteasca o intamplare de cand era el tanar, care s-a petrecut la o padure de peste o apa, la Pastraveni.
Intr-o zi fantanarul Zaharie a fost chemat de un boier sa gaseasca apa si sa faca o fantana intr-o poiana. Si le-a povestit cum a reusit el sa gaseasca apa cu ajutorul unei cumpene care nu dadea gresi niciodata.
Mai povestea si matusa Salomie cum intr-o zi a venit Voda de la vanat si boierul avea o fata frumoasa si subtirica pe nume Aglaita, care plangea tot timpul dupa un fecior, dar pentru ca nu putea sa fie cu el, fata a decis ca o sa se arunce in fantana, dar Zaharia impreuna cu Voda au ajutat-o sa se marite cu feciorul si asa au povestit cei doi toate cele intamplate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.