Hanul Ancutei

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

In ciuda diferentei dintre ele, toate povestirile au ca element comun hanul; actiunea fiecareia se petrece, la un moment dat, si la han.
O tema comuna tuturor povestirilor este tema timpului cu motivul fortuna labis (soarta schimbatoare); intrebat daca mai exista fantana, raspunde "s-a daramat ca toate ale lumii". Totusi, viziunea asupra lumii in acest volum, dezvaluie existenta unor perman[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hanul Ancutei

In ciuda diferentei dintre ele, toate povestirile au ca element comun hanul; actiunea fiecareia se petrece, la un moment dat, si la han.
O tema comuna tuturor povestirilor este tema timpului cu motivul fortuna labis (soarta schimbatoare); intrebat daca mai exista fantana, raspunde "s-a daramat ca toate ale lumii". Totusi, viziunea asupra lumii in acest volum, dezvaluie existenta unor permanente dincolo de aceste schimbari. Asemanarea dintre cele doua Ancute, contemporana cu momentul povestirii aminteste prin infatisare, prin comportament si prin gesturi de mama ei, Ancuta cea de demult, contemporana cu actiunea povestirilor.

Naratorul care reprezinta cadrul, atmosfera de la han si care ii introduce pe ceilalti povestitori este el insure unul dintre ascultatori, un personaj anonim al carui statul social rezulta din precizarea "noi razesii si carausii din tara de sus". Limbajul lor este ceremonios dovedind respectul fata de interlocutori, carora li se adreseaza cu "domniile voastre" sau "frati" si "prieteni".
Naratorii din "Hanul Ancutei" vorbesc de obicei de la situatia momentului respective (negustorul lipscani, tocmai sosit de la drum povesteste calatoria) sau intalnind un vechi prieten povesteste un eveniment important petrecut in perioada in care nu s-au mai vazut.

Insa, uneori, din decent, povestitorul atribuie altui personaj cele ce i s-au intamplat lui (ciobanul povesteste despre un prieten al sau, dar este evident ca vorbeste despre el insusi). Prin conceptele pe care povestitorul le foloseste pentru a atrage atentia asculatorilor, pentru a crea suspansul este acela de a se intrerupe la scurt timp dupa ce au inceput sa povesteasca, consacrandu-si un moment altei ocupatii, precum naratorul Enache coropcarul ("Cealalta Ancuta"). Un alt procedeu este acela de a amana in mod repetat o povestire promisa.

Portretul lui Neculai Isac prezinta un om cu o stare materiala buna, dar cu un aer trist si straniu, dar mai ales de absenta unui ochi. Personajul devine narator pentru a povesti intamplarea prin care si-a pierdut ochiul. "Fantana dintre plopi" contine istoria "naprasnica" a capitanului Neculai Isac, indragostit de "o biata fata din satra", omorata de ai sai in momentul cand il avertizeaza pe tanarul aventurier de un jaf ce urma sa aiba loc asupra lui. In lupta cu tiganii, Isac pierde un ochi, iar Marga este aruncata in fantana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.