Hanul Ancutei

1x punct

categorie: Romana

nota: 7.78

nivel: Gimnaziu

1.Date bibliografice despre Hanu Ancutei
1.1.Date generale despre opera.
Hanu-Ancutei este un volum de noua povestiri scrise de Mihail Sadoveanu, volum publicat in 1928 care a fost scris aproximativ in perioada 1921-1927. Temele diverselor povestiri, au un caracter comun, hanul reprezentand spatiul pentru povestitorul care relateaza intamplrile. Volumul contine noua povestiri, rel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hanul Ancutei

1.Date bibliografice despre Hanu Ancutei
1.1.Date generale despre opera.
Hanu-Ancutei este un volum de noua povestiri scrise de Mihail Sadoveanu, volum publicat in 1928 care a fost scris aproximativ in perioada 1921-1927. Temele diverselor povestiri, au un caracter comun, hanul reprezentand spatiul pentru povestitorul care relateaza intamplrile. Volumul contine noua povestiri, relatate intr-un singur loc, la Hanul Ancutei, de catre oamenii care sosesc la han. Exista un personaj cheie: comisul Ionita care se presupune ca doreste sa relateze o adevarata suita de povestiri, dar insa nu reuseste acest lucru datorita interventiilor repetate ale celorlalte personaje. Acctiunea se petrece intr-un timp vechi de demult "intr-o toamna aurie".

2.2. Volumul din care face parte
Sadoveanu, Mihail- "Hanu-Ancutei si alte povestiri", prefata de Eugenia
Tudor, Editura "Ion Creanga" 1970 Bucuresti
3. Tipul textului:Opera "Hanu-Ancutei" este o povestire in rama, tehnica utilizata de Sadoveanu, are o perspectiva multipla asupra faptelor petrecute. Reprezinta o opera de maturitate si se distinge prin specificul inconfundabil al scrisului sadovenian.

Evocarea epica exceptionala a autorului intemeiaza o atmosfera de vraja pe un ton melancolic si meditativ atunci cand se povestesc intamplarile petrecute invaluite intr-o aura de legenda si de basm. Toate cele 9 povestiri ale volumului "Hanu Ancutei" sunt total independente insa unitatea volumului este data indeosebi de atmosfera creata in jurul naratorului si de varietatea formulelor narative ce formeaza o structura narativa unitara.

4.Fisa de lectura a textului epic
Spatiul in care curge firul narativ il reprezinta "hanul cu ziduri groase ca de cetate" care il izoleaza de lumea de afara. In interiorul lui se spun intamplari trecute, istorisiri prin care naratorii pastreaza viu spatiul si timpul de alta data."Hanu Ancutei" este un loc al belsugului si veselei unde personajele mediteaza asupra vietii si mortii. Este un loc special atat pentru povestitor cat si pentru ascultatori prin intamplarile relatate si modul prin care este povestita intamplarea.

Povestirile se spun in han de catre mai multi povestitori care sunt sau erau martori a celor istorisite. Bucuria de a trai prin istorisirile sin trecut se vede prin placerea vorbei, a olcelei cu vin care le deschide sufletul si le destainuie faptele.Un alt personaj este hangita "Ancuta cea tanara" sprancenata si vicleana ce umbla ca un spiridus, care are un rol important in relatarea celor importante.

Comisul Ionita este un personaj ce intruchipeaza maestru al ceremoniei care asigura continuitatea naratiunii.Naratorii au grija sa respecte ceremonialul povestirii prin trezirea interesului ascultatorilor, implicarea acestora in evenimente.Povestea decurge pe firul relatarilor formate din evenimente retraite, vocea povestitorului lasa loc dialogului dintre personajele intamplarii.

4.1. Iapa lui Voda
Povestirea se petrece intr-o vreme de demult la locul principal al majoritatii actiunii si anume hanul unde povestitorul, este comisul Ionita care relateaza intamplarea tuturor celor prezenti si anume Mos Leonte cel care citea in astre si hangita, Ancuta cea tinara. Ionita
Modurile de expunere sunt descrierea si naratiunea prezente in tot textul.Comisul povesteste cum, in tineretea sa, a trebuit sa mearga pana la Voda in scopul de a i se face dreptate, pentru niste pamant. Pe drum s-a oprit la "Hanu-Ancutei" si i-a impartasit unui strain problema sa, concluzionand ca daca Maria Sa nu-i va face dreptate

Pus pe fapte , razasul pleca , iar a doua zise infatisa la curte spalat si aranjat. Imediat o sluga aparu si-l intreba cu ce treaba a venit. Dupa ce auzi totul soldatul ii dadu voie sa intre in camera lui Voda. Luandu-si inima in dinti , comisul intra si cazu in genunchi in fata domnitorului. Acesta ii porunci imediat sa se ridice , iar razasul recunoscu mai intai vocea iar apoi fata boierului de la han. Dupa ce ii arata toate actele si dovexile pe care le avea domnitorul ii recunoscu dreptatea si imediat trimise sluga la locul faptei pebtru a clarifica lucrurile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.