Hanu Ancutei de Mihail Sadoveanu

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fibra sadoveniana, in cel mai inalt grad reprezentativa, a personajelor
S-a observat, bunaoara, ca, spre deosebire de Liviu Rebreanu, care zugraveste in naratiunile sale de inspiratie rurala agricultori, sateni, asadar oameni incadrati netagaduit in comunitatea lor rustica, Sadoveanu prefera de timpuriu (vezi pescarii Zaharia Zadoinei si MaAZrin, protagonistii Crasmei lui mos Precu si, resp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hanu Ancutei de Mihail Sadoveanu

Fibra sadoveniana, in cel mai inalt grad reprezentativa, a personajelor
S-a observat, bunaoara, ca, spre deosebire de Liviu Rebreanu, care zugraveste in naratiunile sale de inspiratie rurala agricultori, sateni, asadar oameni incadrati netagaduit in comunitatea lor rustica, Sadoveanu prefera de timpuriu (vezi pescarii Zaharia Zadoinei si MaAZrin, protagonistii Crasmei lui mos Precu si, respectiv Pacatului boieAZresc) indivizi de la tara izolati de colectivitatile lor de obarsie, datorita indeletnicirii, caracterului, ori fiindca le-a fost dat sa sufere o "rana", adica o restriste, o injurie sau o opresiune.

in privinta indeletnicirii, naratorul utilizeaza in Iapa lui Voda din fruntea Hanului Ancutei pluralul repetitiv si aparent asociativ al forAZmulei - "noi toti cei de fata, gospodari si carausi din Tara-de-Sus", pe care o va relua in Fantana dintre plopi inlocuind cuvantul "gospodari" cu acela de "razesi". La o scrutare mai atenta a ocupatiei "celor de fata", observam insa ca nici "razesii" nici "carausii" nu prea sunt in majoritate: razes este comisul Ionita de la Draganesti iar carausi, cei doi convivi sositi ulterior la han: capitanul de mazali Neculai Isac si negustorul lipscan Damian Cristisor.

De fapt, singurul cu adevarat deAZdicat activitatii sale este acesta din urma, ale carui afaceri se intind hat departe pana "la un targ care se chiama Pariz"... si care tocmai soseste la han cu carele doldora de marfuri. in schimb, razesul Ionita, dupa o tinerete furtunatica, a avut parte si mai tarziu de "asezari nestatornice", trebuind sa constate ca "dusmanii", adica spoliatorii lui, "au colti lungi si ascutiti".

Cat il priveste pe fostul sau partener de aventuri, Neculai Isac, candva proprietar de oi si negustor de vinuri, acesta, "om buiac", mai mult "adulmeca pe drumuri fara odihna si fara astampar" [...], "cautandu-si dragostele". Si mai putin implicat de buna seama in muncile si preocuparile conditiei sale sociale apare Todirita Catana, razasul "fara de minte", cu suflet de mare haiduc, din Cealalta Ancuta, care crede si el ca pentru o dragoste "poate sa-si deie viata" si infrunta in chip spectaculos stapanirea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.