Hanu Ancutei Iapa lui Voda

2x puncte

categorie: Romana

nota: 5.00

nivel: Gimnaziu

Iar asta se īntāmpla īntr-o ,,depărtată vreme'' , cānd se spune că au căzut ploi năprasnice vara , iar culturile de toamnă au fost pe măsură.
Īn acel an s-au adunat la Hanu-Ancuţei toţi oamenii ce veneau din ,,Ţara de jos'' cu vin īn care şi voiau să ajungă īn ,,Ţara de sus'' , Moldova. Stăteau la focuri ş[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hanu Ancutei Iapa lui Voda

Iar asta se īntāmpla īntr-o ,,depărtată vreme'' , cānd se spune că au căzut ploi năprasnice vara , iar culturile de toamnă au fost pe măsură.
Īn acel an s-au adunat la Hanu-Ancuţei toţi oamenii ce veneau din ,,Ţara de jos'' cu vin īn care şi voiau să ajungă īn ,,Ţara de sus'' , Moldova. Stăteau la focuri şi pārleau ,,hartane'' de viţel sau de berbec , ,,ori clean şi mreană din Moldova''. Se simţeau la adăpost căci acest han semăna cu o cetate şi ,,nici habar n-avea dinspre partea hoţilor''.
Iar īn aceste zile ,,grase şi vesele'' stătea nemişcat acolo un răzăş străin căruia īi plăcea voia bună şi veselia. Era un om īnalt, cărunt, nici tānăr nici bătrān şi cu faţa ,,adānc brăzdată''. Avea nişte ochi ageri şi o mustaţă tuşinată. Se vedea că este un om trecut prin viaţă şi sociabil.

INTRIGA:
Īl chema Ioniţă comisul , era de la Drăgăneşti şi venise pe un cal roib , pintenog de trei picioare şi slab i se puteau număra oasele , şi care stătea cu ,,şaua naltă'' ,,īntr-un dos de părete''. Deşi arăta astfel comisul se lăuda cu el spunānd că nimeni nu mai are cal ca al dumnealui. Moş Leonte aprobă īn batjocură . Comisul Ioniţă nu a fost de acord cu replica lui Moş Leonte şi-şi laudă din nou calul spunānd că este dintr-o viţă aleasă şi se trage dintr+o iapă la care s-a uitat cu uimire chiar Vodă Mihalache Sturza. ,,Este o istorisire pe care aş pute a să v-o spun'' completă comisul. Auzind provocarea comisului Moş Leonte īl asigură că va fi ascultat şi īl rugă să īşi īnceapă povestirea.

DESFĂŞURAREA ACŢIUNII :
Comisul Ioniţă īşi īncepu istorisirea amintindu-şi de vremurile tinereţii cānd se afla tot la Hanu-Ancuţei , īnsă la care era hangiţă altă Ancuţă, mama acesteia. Venise cu iapa pe care tot o lăuda şi stătea cu alţi oameni care ,,acuma-s oale şi ulcele''. Deodată toţi cei prezenţi văzură un boier ieşind dintr-o droşcă şi īndreptāndu-se spre ei. Era un boier voini , cu barbă roşă , şi cu un lănţug de aur la gāt. Politicoşi , oamenii īl invitară la masă ş-ii spuseră Ancuţei să-i aducă o ială cu vin pe care a platit-o comisul ,,trei parale''.Intrānd īn vorbă răzăşul īncepu să i se plāngă boierului de o ,,pricină'' pe care a moştenit-o de lşa strămoşii săi. Era vorba despre un vecin de la Drăgăneşti care i-a furat pe nedrept o bucată de pămānt . Hotărāt, Ioniţă comisul insistă spunānd că este ăn stare să meargă, īnarmat cu acte şi dovezi, şi la Vodă , iar dacă nici el nu-i va face dreptate să-i pupe iapa nu departe de coadă.La această replică toţi cei prezenţi ăncepură să rādă , inclusiv boierul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.