Hanu Ancutei - Fantana dintre plopi Mihail Sadoveanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.64

nivel: Liceu

Realizat prin tehnica povestirii in rama,volumul "Hanu Ancutei" de Mihail Kogalniceanu,aparut in 1928,constituie,in viziunea criticii,un moment de rascruce al creatiei sadoveniene.Tema volumului este evocarea trecutului,misiunea celor noua naratori fiind de revigorare a trecutului.Trecutul este acceptat ca model al existentei.

Mesajul volumului face referire la idea ca trecutul ofer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hanu Ancutei - Fantana dintre plopi Mihail Sadoveanu

Realizat prin tehnica povestirii in rama,volumul "Hanu Ancutei" de Mihail Kogalniceanu,aparut in 1928,constituie,in viziunea criticii,un moment de rascruce al creatiei sadoveniene.Tema volumului este evocarea trecutului,misiunea celor noua naratori fiind de revigorare a trecutului.Trecutul este acceptat ca model al existentei.

Mesajul volumului face referire la idea ca trecutul ofera modele de existent pe care fiinta umana le asociaza cu varsta tineretii astfel incat rememorarea trecutului permite retairea existentei intr-o alta dimensiune,cea a creatiei.

Titlul operei evidentiaza locul unde drumetii vor face popas si unde toate povestile se aud din om in om.Hanul este de fapt un totpos central in lumea sadoveniana.Fiecare dintre povestitorii de la han spun povesti din tineretea lor,povesti care au loc la han.Acestea ii confera un character mitic,evidentiind vechimea si continuitatea.

Structura discursului epic se construieste prin tehnica punerii in rama pe care Sadoveanu o experimenteaza pentru prima data in literatura romana,dupa modele celebre precum "Decameronul" de Gr.Boccacio sau "O mie si una de nopti".Rama volumului este definite de vocea naratorului care descrie vremea povestilor si a petrecerilor dintr-o toamna aurie de la Hanu Ancutei.

Naratorul preia in discursul sau alte noua povestiri rostite de personaje-narator prezente la han.Fiecare dintre cele noua personaje propune cate o povestire emblematica pentru experienta lor de viata.Se creaza astfel un ceremonial al povestirii si un ritual al spunerii care conduce catre o adevarata competitive intre cei noua povestitori.

Ritualul este simbolizat de semnificatia sacra a focului ce intretine spiritual povestilor iar ceremonialul consta in promovarea unui incipit ce aseaza in antiteza trecutul "tineretilor" personajelor cu prezentul,evidentiind astfel o atitudine paseista.Rama se va inchide dupa ce ce-a de-a noua povestire cu promovarea unui nou simbol:cel al hanului insufletit de demonul creatiei.Creatia devine astfel o cale de intoarcere in trecut de recuperare a tineretii,de gasire a sensului existentei.

In "Hanu Ancutei" exosta un povestitor al naratiunii-cadru care asista ca martor la seara de la han,devenind ascultator al fiecarei naratiuni rostite de ceilalti naratori.Ceilalti naratori,personaje in naratiunea cadru si pe rand,ascultatori,au in povestirile relevate de ei roluri diverse:narrator-martor,personaj- narrator,de unde varietatea diegezei si caraterul polifonic.

Ei apartin unor categorii sociale diferite:comisul Ionita(Iapa lui Voda),calugarul Gherman(Hralambie),mos Leonte Zodierul(Balaurul),capitanul de mazili Neculai Isac(Fanta dintre plopi),Ienache Coropearul(Cealalta Ancuta),ciobanul(Judet al sarmanilor),negustorul Damian Cristisor(Negustor lipscan),orbul/rapsod(Orb sarac),matusa Salomia si Zaharia fantanarul(Isorisirea Zahariei fantanarul).

"Fantana dintre plopi" este a patra povestire a volumului,avand ca tema iubirea tragic reflectata in evocarea unui singur fapt epic,trista poveste de iubire a tanarului Neculai Isac,relatare care,realizata acum din perspectiva maturlui,isi reveleaza rolul de initiere in tainele vietii.

Naratiunea la pers I,subiectiva(cu focalizare interna) implica doua planuri:reprezentarea evenimentelor traite in tinerete(timpul narat) si autoanaliza faptelor din perspectiva maturitatii(timpul naratiunii).Actiunea se desfasoara alert,fiind identificabile toate momentele subiectului.

Intr-o toamna,Neculai Isac duce vinuri in tinutul Sucevei si face popas la Hanu Ancutei.Plimbandu-se Calare pe malul raului Moldova,intalneste un grup de tigani care se scalda.E intampinat de Hassanache un batran tigan,care o alunga fara success din calea tanarului pe Marga,o tigancusa de 18 ani.

Frumusetea fetei il tulbura si le da celor doi cate un ban de argint.Fata il cauta la han a doua zi pt a-I arata ciubotelele cumparate.Apoi tinerii petrec o noapte la fantana dintre plopi si isi promit o noua intalnire la intoarcerea lui de la Pascani,unde trebuia sa-si vanda marfa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.