Handicapul

2x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.74

nivel: Liceu

Gradul de civilizare a societății în mare măsură este determinată de atitudinea față de aceste persoane ce au un handicap mintal. Crearea condițiilor pentru educație și învățămînt, adaptare socio-profesională și integrare socială a persoanelor respective constituie și un obiectiv principal al oricărui stat și a comunității mondiale în general.

Tema mai poate fi actuală și prin strin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Handicapul

Gradul de civilizare a societății în mare măsură este determinată de atitudinea față de aceste persoane ce au un handicap mintal. Crearea condițiilor pentru educație și învățămînt, adaptare socio-profesională și integrare socială a persoanelor respective constituie și un obiectiv principal al oricărui stat și a comunității mondiale în general.

Tema mai poate fi actuală și prin stringenta diferențiere a persoanelor cu handicap mintal, care este determinată de particularitățile individual-tipologice a persoanelor anormale și asigură realizarea maximală a posibilităților de cunoaștere a acestora. Diferențierea persoanelor cu handicap mintal este o problemă fundamentală a științei defectologice, o acțiune complexă care se realizează interdisciplinar (medicină, psihologie, pedagogie, etc.) axîndu-se pe particularitățile dezvoltării psihofizice individuale. Problema handicapului în rîndurile copiilor și tinerilor este una dintre cele mai acute nu numai în domeniul de ocrotire a mamei și a copilului dar și în viața socială a țării.

Actualitatea temei mai este determinată și de un număr mare de factori:
a) nivelul înalt al handicapului și tendința generală de creștere a acestuia cu implicații asupra stării de sănătate a tinerilor cu handicap mintal și resursele muncitoare ale societății.
b) apariția în familie a unui copil ce are un handicap și mai ales cînd are un handicap mintal ; în 20% din cazuri afectează planurile profesionale a părinților dar mai ales a mamelor, în 80% din cazuri mamele ce cresc și educă copii cu handicap neuro-psihic renunță la activitatea lor de muncă.
c) se dereglează climatul psihologic în familie: 3% din familii se destramă, 9,2% din tați încep să facă abuz de alcool.
d) se măresc cheltuielile statului pe contul pensiilor, subvențiilor, serviciilor medicale acordate copiilor ce au un handicap mintal mai ales.
e) într-o măsură oarecare persoanele ce au un handicap mintal cît și celelalte categorii de persoane ce au alte tipuri de handicap influiențează situația demografică în republică.

Fara a fi neglijate dimensiunile medicale , psihologice ale persoanei cu handicap, acesta este cu precadere un fenomen social , intrucat se manifesta la nivelul interactiunilor sociale . In calitatea sa de fenomen preponderent social , pentru a fi corect abordat, „ handicapul” impune explorarea unor perspective ale teoriilor , paradigmelor sau conceptelor sociologice .Astfel, handicapatul poate fi vazut ca o abatere de la „normal”, de la trasaturile cele mai frecvente ale membrilor unei colectivitati ; in mod obisnuit se tinde spre atribuirea de semnificatii negative abaterilor respective.
Perspectiva structural - functiunalista permite abordarea handicapului ca perturbare a rolurilor sociale obisnuite ale persoanei ( in functie de sex,varsta ), ca fenomen de devianta. Deficienta , handicapul, tind sa devina statusul social dominant al persoanei , influentandu-i aproape toate aspectele vietii . In acest sens , deficienta persoanei tinde a deveni trasatura ei definitorie, in functie de care sunt structurate ansamblurile asteptarilor celorlalti. Handicapul se manifesta ca dezavantaj in activitatile cotidiene, de altfel obisnuite pentru membrii valizi ai colectivitatii ( comunicare,mobilitate,autoservire) , punand persoana in incercarea de a gasi noi modalitati de adaptare .

La momentul actual în Romania sunt circa 600 mii de persoane cu handicap, ceea ce constituie 3-4% din populația țării și acest număr este în creștere. De asemenea crește și numărul copiilor cu handicap.
Fenomenul trebuie să ne pună în gardă ce accentuează necesitatea de a accelera elaborarea strategiei politiicii sociale, care va da posibilitatea manifestării potențialului profesional, intelectual și creativ al acestor persoane.

Drepturile omului sunt respectate în măsura în care sunt cunoscute și în măsura în care sunt însușite. Este necesar ca oricare individ să conștientizeze existența proprilor drepturi și să respecte drepturile celuilalt. Statul este obligat să elaboreze și să aplice o politică națională de dezvoltare, care ar da posibilitatea creșterii constante a bunăstării întregii populații, a tuturor indivizilor fără nici o descriminare, inclusiv și cea de sănătate. Una din problemele majore este protecția și exercitării drepturilor a persoanelor ce au un handicap mintal, persoane cu o poziție dezavantajoasă față de alte persoane, ea fiind socotită și ca o problemă a întregii societăți.

Ajustarea sistemului de asistență socială la cerințele dezvoltării unui regim democratic impune realizarea conceptului de asistență socială, precum și a obiectivelor și măsurilor instituționale pe care trebuie să le ilustreze.
Asistența Socială trebuie să mobilizeze prin forme și mijloace specifice solidarității sociale și să intervină cu măsuri preventive și corecte pentru depășirea stării de dependență socială sau să înlăture starea de dificultate pentru a asigura integrarea socială a persoanelor și familiilor defavorizate de unde fac parte și persoanele ce au un anumit handicap fizic sau mintal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.