Hagi Tudose de Barbu Stefanescu Delavrancea

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.55

nivel: Liceu

Hagi-Tudose s-a pus în poară cu ctitorul acestei biserici.Ctitorul îi tălmăcea zugrăviile în mici amănunte cum în ușa amvonului sînt pictați oameni cu părul vîlvoi, îngeri slabi și lungi și, mai presus de toți, bunul Dumnezeu pe nouri cenușii rotocolat pe un curcubeu. Hagiul plecă capul jos. Ctitorul îi povesti că bogații nemilostivi se duc în focul gheenii cu saci în spinare deșelați cu aur și ar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Hagi Tudose de Barbu Stefanescu Delavrancea

Hagi-Tudose s-a pus în poară cu ctitorul acestei biserici.Ctitorul îi tălmăcea zugrăviile în mici amănunte cum în ușa amvonului sînt pictați oameni cu părul vîlvoi, îngeri slabi și lungi și, mai presus de toți, bunul Dumnezeu pe nouri cenușii rotocolat pe un curcubeu. Hagiul plecă capul jos. Ctitorul îi povesti că bogații nemilostivi se duc în focul gheenii cu saci în spinare deșelați cu aur și argint. Hagiul își puse cozorocul, se întoarse și merse în drum vorbind că să-i judice ei singuri .

Hagiul în viața sa era un om economicos și chiar avar. De mic copil fusese cuminte: gurița nu i se auzea, nici pașii, nu rupea pantalonii, pe ce punea mîna, punea bine. Se spune că de cînd era de o șchioapă prcepuse lumea , înțelese că o cîrpă de gunoi este o muncă de om pe care te faci stăpîn dacă o pui de o parte . Cînd vorbea despre bani, îți părea că i se aprindeau ochii și tremura.

Lucra la prăvălie la stăpînul său . Peste vreme l-a umplut fericirea cînd a rămas singur stăpîn în prăvălie , el conducea cu ea. Hagi-Tudose era așa de zgîrcit, încît tresări din somn cînd îsi aminti că lumînarea este aprină și costă bani , a hotărît sa-i taie coada motanului pentru că cînd intră în casă pe ușă, este prea lungă și deschizînd ușa, iese prea multă căldura.Era atît de hapsîn încît visa că îl îngroapă în bani si în felul dat ajunse la bătrînețe.

Iată că într-un an iarna s-a dovedit a fi foarte geroasă. El s-a îmbolnăvit. Avea o nepoată, Lena, care îngrijea de el. În casa sa era foarte frig încît el îngheță sub cearșaf. Nemairăbînd i-a poruncit Lenei sa cumpere niște lemne de acel un galben ce-i dase. După ce le-a pus în sobă ei s-au încălzit și lui Hagi i s-a făcut foame. El iară i-a dat bani Lenei și a trimis-o sa ia de toate pentru o ciorbă.

După ce au mîncat puțin, Hagi-Tudose s-a răstit la Lena și i-a poruncit sa întoarcă lemnele și ciorba înapoi și cel puțin jumătate din suma cheltuită. Lena îl privi și plecă afară gîndindu-se la sănătatea lui.
Intrînd în casă l-a văzut stînd pe banii acumulați pe tot parcursul vieții și îi spunea că să nu se uite la bani că banii fură. Îndată după aceste vorbe muri.

Lena l-a îngropat cu mare alai. Iar după moartea sa alții vorbeau că, dacă ar vedea el cum se cheltuiește cu îmormîntarea lui, ar muri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.