Guvernul SUA

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.97

nivel: Facultate

Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, natiunile aliate au constituit un nou sistem monetar international pentru a inlocui aurul standard. Sistemul Bretton-Woods a inlocuit sistemul aurului standard. Tarile aliate au convenit sa-si fixeze valutele raportandu-se la dolar. In consecinta dolarul a fost legat de aur. S-a convenit ca toate tarile, cu exceptia S.U.A., sa-si converteasca, la c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Guvernul SUA

Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, natiunile aliate au constituit un nou sistem monetar international pentru a inlocui aurul standard. Sistemul Bretton-Woods a inlocuit sistemul aurului standard. Tarile aliate au convenit sa-si fixeze valutele raportandu-se la dolar. In consecinta dolarul a fost legat de aur. S-a convenit ca toate tarile, cu exceptia S.U.A., sa-si converteasca, la cerere, monedele in dolari. Aceasta a generat o cerere mondiala de dolari si a facut din dolar o moneda internationala. S.U.A.urmau sa convarteasca dolarii in aur la cerere.

Teoretic, sistemul B-W ar fi trebuit sa impiedice inflatia cel putin cum a facut-o sistemul aur standard. Totusi, evenimentele au infirmat aceasta ipoteza. Concomitent cu cresterea economica mondiala intre anii 1950-1960 cererea mondiala de dolari a crescut rapid. Aceasta a exercitat o presiune in plus pe dolar. Rata de schimb era fixata asa ca sistemul trebuia sa cedeze undeva. Erau doua posibilitati: celelalte tari si-ar fi restrictionat cresterea, astfel ca cererea de dolari ar fi fost corespunzatoare sistemului ratelor de schimb fixe. Ori S.U.A. ar fi marit oferta mondiala de dolari importand mari cantitati de bunuri din celelalte tari. Acest al doilea lucru s-a intamplat.

Rapida expansiune a "dolarului international" in anii 1950-1960 a alimentat comertul mondial, obligand economiile la cresteri in rate spectaculoase. dIn pacate, expansiunea a creat mai multi dolari decat puteau fi convertiti in aur. Acest "dolar suspendat" cum a fost numit arata ca economia mondiala mergea pe un dolar standard decat pe aur standard, in timp ce S.U.A. nu mai puteau converti toate devizele in aur, la cerere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.