Guvernul Romaniei

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.80

nivel: Liceu

Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social,precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale.In indeplinirea atributiilor sale,Guvernul coopereaza cu organismele sociale interesate,cum ar fi sindicatele si patronatele. Guvernul raspunde de ordinea publica,de apararea nationa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Guvernul Romaniei

Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social,precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale.In indeplinirea atributiilor sale,Guvernul coopereaza cu organismele sociale interesate,cum ar fi sindicatele si patronatele. Guvernul raspunde de ordinea publica,de apararea nationala,precum si de raporturile statului respectiv cu alte state.

Guvernul se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile constitutionale,avand la baza Programul de guvernare nu adoptat ci acceptat de Parlament Pentru realizarea Programului de guvernare Guvernul exercita urmatoarele functii:-functia de strategie,prin care se asigura elaborarea strategiei de punere in aplicare a Programului de guvernare;-functia de reglementare,prin care se asigura elaborarea cadrului normativ si institutional necesar in vederea realizarii obiectivelor strategice;

-functia de administrare a proprietatii statului,prin care se asigura administrarea proprietatii publice si private a statului precum si gestionarea serviciilor pentru care statul este responsabil.
-functia de reprezentare,prin care se asigura,in numele statului roman,reprezentarea pe plan intern si extern;-functia de autoritatea de stat,prin care se asigura urmarirea si controlul aplicarii si respectarii reglementarilor in domeniul apararii,ordinii publice si sigurantei nationale,precum si in domeniile economic si social si al functionarii institutiilor si organismelor care isi desfasoara activitatea in subordinea sau sub autoritatea Guvernului.

Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru,in urma consultarii partidului care detine majoritatea absoluta in Parlament,ori daca nu exista o asemenea majoritate,a partidelor reprezentate in Parlament,pentru ca, astfel, sa se asigure sprijinul parlamentar pentru viitorul Guvern.Nu este de conceput un candidat la functia de prim-ministru fara un puternic sprijin din partea unor partide politice,indiferent daca persoana candidatului este om politic sau tehnocrat.

Din Guvern pot face parte si ministri delegati,cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru,prevazuti in lista Guvernului prezentata Parlamentului pentru votul de incredere.Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere,in termen de 10 zile de la desemnare,votului de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.Este evident ca programul exprima conceptia de guvernare a partidului majoritar sau a partidelor care alcatuiesc coalitii in scopul guvernarii.

Programul si lista Guvernului se dezbat de catre Camera Deputatilor si Senat,in sedinta comuna.Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor ,aceasta avand ca obiect programul in forma finala si lista in ansamblu a Guvernului,iar nu fiecare membru in parte. (art.103 din Constitutie). Primul-ministru si ceilalti membri ai Guvernului depun individual,in fata Presedintelui Romaniei,juramantul de credinta fata de tara si popor,avand acelasi continut cu juramantul Presedintelui Romaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.