Guvernul

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.95

nivel: Facultate

Rolul Guvernului este definit in art. 1 din Legea nr. 90/2001 si consta in asigurarea functionarii echilibrate si dezvoltarea sistemului national economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale. Totodata, Guvernului ii mai revine rolul de a organiza executarea in concret a legilor adoptate de puterea legislativa.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Guvernul

Rolul Guvernului este definit in art. 1 din Legea nr. 90/2001 si consta in asigurarea functionarii echilibrate si dezvoltarea sistemului national economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale. Totodata, Guvernului ii mai revine rolul de a organiza executarea in concret a legilor adoptate de puterea legislativa.

B. Caracteristicile Guvernului
O prima caracteristica a Guvernului consta in faptul ca este un organ al puterii executive, caruia ii revine atributia de conducere generala a administratiei publice, dar fara sa fie o categorie distincta de aceasta din urma [2].Componenta, modul de functionare, atributiile si actele Guvernului au fost sumar reglementate de Constitutia din 1991, care, pentru dispozitii mai amanuntite, facea trimitere la o viitoare lege organica. O asemenea lege a intervenit de abia in anul 2001.

In aceasta situatie, pe baza fostului art. 151 din Constitutia din 1991, potrivit caruia institutiile republicii, existente la data intrarii ei in vigoare, ramaneau in functiune pana la data constituirii celor noi, ansamblul regulilor juridice, care priveau Guvernul, au continuat sa se aplice si dupa data de 8 decembrie 1991, desi erau stabilite prin lege ordinara; Legea nr. 37/1990. Ulterior, prin efectul intrarii in vigoare a Constitutiei din 1991 la 8 decembrie 1991 unele dispozitii ale Legii nr. 37/1990 au fost abrogate ca fiindu-i contrare. Astfel, un gol legislativ s-a produs.

Era necesar, conform spiritului Constitutiei din 1991, ca o lege organica sa fie adoptata in materie. In loc sa se procedeze astfel, organizarea si functionarea Guvernului a fost reglementata prin mai multe hotarari guvernamentale, cum au fost H.G. nr. 860 din 31.12.1992 si H.G. nr. 196 din 29.04.1993, H.G. nr. 515/1993 si H.G. nr. 696/1993, H.G. nr. 520/1994. Era fara indoiala neconstitutional ca organizarea Guvernului sa se faca prin acte normative inferiore legii organice, ca sa nu mai amintim de faptul ca o lege, Legea nr. 37/1990, a fost modificata prin hotarari succesive de guvern. Este grav ca o autoritate publica de importanta Guvernului a functionat, dupa intrarea in vigoare a Constitutiei din 1991, o lunga perioada de timp in afara cadrului constitutional si legal stabilit de ea [3].

O a doua caracteristica a Guvernului este aceea de a fi un organ central, adica un organ a carui competenta se extinde pe intregul teritoriu al tarii.In al treilea rand, Guvernul organizeaza, executa si asigura realizarea politicii interne si externe a tarii, exercita conducerea generala a administratiei publice, ca organ colegial central al administratiei publice.

In al patrulea rand, Guvernul este un organ cu competenta generala, cu atributii interesand toate sau aproape toate ramurile si domeniile (invatamant, sanatate, agricultura, industrie si comert, etc.), fiind abilitat sa ia masuri interesand fie ansamblul lor, fie numai pe unele dintre ele.In sfarsit, Guvernul se mai caracterizeaza si prin pozitia pe care o detine in raport cu organele administratiei publice, fiind organul de conducere si coordonare a organelor centralizate de specialitate, precum si a organelor locale ale administratiei publice, dar in acest ultim caz cu respectarea principiilor autonomiei si descentralizarii.

C. Functiile Guvernului se exercita pentru realizarea Programului de Guvernare acceptat de Parlament (art. 1 alin. 5 din Legea nr. 90/2001). Aceste functii sunt:
a) functia de strategie, prin care se asigura elaborarea strategiei de punere in aplicare a Programului de guvernare;
b)functia de reglementare, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ si institutional necesar in vederea realizarii obiectivelor strategice;
c)functia de administrare a proprietatii statului, prin care se asigura administrarea proprietatii publice si private a statului, precum si gestionarea serviciilor pentru care statul este responsabil;

d)functia de reprezentare, prin care se asigura, in numele statului roman, reprezentarea pe plan intern si international;
e)functia de autoritate de stat, prin care se asigura urmarirea si controlul aplicarii si respectarii reglementarilor in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si in domeniile economic si social si al functionarii institutiilor si organismelor care isi desfasoara activitatea in subordinea Guvernului sau sub autoritatea Guvernului.

D. Organizarea Guvernului. Fara a se confunda cu ministerele, Guvernul este alcatuit din prim-ministru, ministri sau ministri delegati, in masura in care au fost prevazuti in lista Guvernului prezentata Parlamentului pentru acordarea votului de incredere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.