Guvernarea personala a lui George al III-lea - pierderea coloniilor americane

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Liceu

. Evenimente mult mai grave aveau sa izbucAZneasca in colonii din pricina apararii libertatilor. In America cele treisprezece "plantatii" formau acum un popor de trei milioane de locuitori, un popor prosper, dornic de independenta si care, putin cate putin, i a constrans pe guvernatorii regali sa lase puAZterea reala adunarilor locale. In aceasta lupta periAZpetiile au fost cam aceleasi ca in Angl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Guvernarea personala a lui George al III-lea - pierderea coloniilor americane

. Evenimente mult mai grave aveau sa izbucAZneasca in colonii din pricina apararii libertatilor. In America cele treisprezece "plantatii" formau acum un popor de trei milioane de locuitori, un popor prosper, dornic de independenta si care, putin cate putin, i a constrans pe guvernatorii regali sa lase puAZterea reala adunarilor locale. In aceasta lupta periAZpetiile au fost cam aceleasi ca in Anglia. Adunarile au invins fiindca ele tineau baierile pungii. Dar coloniile fura silite sa se apere, in timpul razboiului de sapte ani, impotriva Canadei franceze. Trupele necesare in razboiul acesta au fost furnizate de meAZtropola si tot ea a suportat cheltuielile de campanie.

Dupa razboi a fost nevoie sa se mentina in America o forta permanenta de zece mii de oameni, care sa faca fata unei posibile revolte a canadienilor franAZcezi. Grenville propuse ca o treime din suma neceAZsara pentru intretinerea acestei armate sa fie perAZceputa in colonii sub forma taxelor de timbru. MaAZsura nu era monstruos de nedreapta, dar americanii, ca toti contribuabilii, detestau impozitele si gasira sprijin in aceasta chestiune pana si in metropola. "Nici o taxa fara reprezentare" fusese, incepand din evul mediu, una din maximele politice permanente ale Angliei. Or, in parlamentul din Westminster, coloniile nu erau reprezentate.

E adevarat ca cea mai mare parte din marile orase engleze nu aveau nici ele deputati; dar cel putin toate "interesele" engleze gaseau acolo un purtator de cuvant, ceea ce nu era cazul pentru interesele coloniale decat pe o cale mult prea ocolita.V. De altminteri, in favoarea punctului de veAZdere colonial existau si alte argumente. Coloniile contribuisera la prosperitatea comertului englez; ele fusesera exploatate dupa principiile mercantiAZlismului, adica in interesul natiunii mame. Doctrina mercantilista cerea de la fiecare colonie: 1. sa priAZmeasca si sa expedieze marfurile pe vasele construite in Anglia sau in colonii (Actul de Navigatie); 2. coAZmertul colonial sa treaca prin porturile engleze, chiar daca marfurile colonistilor s ar fi putut plasa la preturi mai bune in Franta si in Olanda;

3. sa fie interzisa construirea in colonii a unor uzine care ar putea concura cele din Anglia. Pitt insusi declaAZrase ca "daca America ar fabrica un singur fir de lana, o singura potcoava, ar intesa o cu soldati". La taxele directe votate de Adunari, trebuia sa se adauge, asadar, pentru a calcula contributia reala a coloniilor la veniturile regatului, profiturile indusAZtriasilor si comerciantilor englezi, impozabili si ei.VI. Sistemul mercantilist putea, la rigoare, sa fie suportat de coloniile din sud; acestea cultivau tutun si alte produse pe care Anglia trebuia sa le cumAZpere; ele obtineau astfel aur, care le ingaduia sa dobandeasca la randul lor produsele manufacturate pe care le trimitea metropola.

Regimul acesta era, dimpotriva, insuportabil pentru coloniile din nord, ale caror produse nu erau complimentare, ci rivaAZlizau cu cele din Anglia. Aici e cauza imediata a razboiului de independenta americana. Englezii socoAZtisera pana atunci coloniile ca un plasament imediat remuneratoriu. Nici unul dintre ei nu concepuse ideea unui imperiu. Or, cucerirea Canadei nu putea "sa renteze". Pitt dobandise teritoriul acesta cu toata impotrivirea unor spirite meschine care "in virtutea ideii de comert vand tot ce pot, pana si onoarea, adevarul si constiinta". Mercantilistii, incapabili sa accepte, ba nici macar sa si imagineze o colonie care, departe de a fi o sursa de venituri, sa devina pentru Anglia pricina unor cheltuieli, gasira cu cale sa sileasca vechile colonii sa sustina cheltuielile nouAZlui imperiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.