Guvernarea lui Petru Groza

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Liceu

In intervalul mentionat, Groza secondat indeaproape de liderii comunisti a desfasurat o activitate legislativa consistenta, folosind jurnale ale Consiliului de Ministri care nu aveau nevoie de semnatura regelui. In octombrie 1945, PCR si-a fixat linia strategica si tactica in vederea atingerii obiectivelor privind "edificarea unei societati democratice moderne". In ziua de 8 noiembrie 1945, opozit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Guvernarea lui Petru Groza

In intervalul mentionat, Groza secondat indeaproape de liderii comunisti a desfasurat o activitate legislativa consistenta, folosind jurnale ale Consiliului de Ministri care nu aveau nevoie de semnatura regelui. In octombrie 1945, PCR si-a fixat linia strategica si tactica in vederea atingerii obiectivelor privind "edificarea unei societati democratice moderne". In ziua de 8 noiembrie 1945, opozitia si-a manifestat ostilitatea fata de guvernul Groza printr-o mare adunare in piata Palatului Regal.

A fost considerata cea mai ampla demonstratie impotriva regimului impus de sovietici in centrul si sud-estul Europei. Ea s-a soldat cu 11 morti si zeci de raniti si arestati. In replica, s-au desfasurat "adunari populare" organizate de guvern care au solicitat dizolvarea PNT si PNL si arestarea liderilor acestora. Guvernul Groza a intarit cenzura, interzicand aparitia ziarelor partidelor istorice. Tot astfel, intre realizarile guvernului Groza este de retinut si crearea unor situatii privilegiate minoritatilor nationale odata cu aplicarea statutului acestora in februarie 1945 care promova o reala discriminare intre cetatenii Romaniei.

Pe plan intern, problema principala a fost aceea a desfasurarii alegerilor parlamentare. La 17 mai 1946 comunistii au creat o noua organizatie, intitulata Blocul Partidelor Democrate largind astfel vechiul FND. Dincolo de promisiunile din programul BPD este de retinut unitatea de actiune neintalnita in cazul principalelor partide de opozitie care nu au ajuns la un acord in vederea depunerii unor liste unice. La 15 iulie 1946 a fost promovata o noua lege electorala care interzicea drepturile electorale pentru mai multe categorii de cetateni considerati criminali de razboi, hitleristi, fascisti, etc.

In ziua de 16 septembrie 1946 Ministerul de Justitie a publicat tabelul cu cei interzisi in care figura chiar vicepresedintele PNT, Ion Mihalache. Pe fundalul campaniei electorale s-a desfasurat intre 6-15 mai procesul lui Ion Antonescu si al colaboratorilor sai, considerat un proces al marii tradari nationale. Acesta s-a incheiat cu condamnarea la moarte si executarea lui Ion Antonescu si a altor trei colaboratori in ziua de 1 iunie 1946.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.